ULTIMA ORĂ. Cât de strânsă este cursa dintre Trump şi Biden în statele în care voturile încă se numără. Cifrele esenţiale

Tensiunea era tangibilă, la două zile după scrutinul prezidenţial, în mâna de state-cheie care ar putea decide joi rezultatul alegerilor în favoarea lui Joe Biden, după ce tabăra lui Donald Trump a lansat mai multe acţiuni în justiţie, susţinute în unele cazuri de manifestaţii ale simpatizanţilor, relatează AFP, preluată de News.ro.

Iar New York Times arată că avantajul președintelui Trump, în Georgia de exemplu, s-a micșorat la 14.000 de voturi, rivalul democrat, Joe Biden, recuperând de la o oră la alta.

Dar cum arată tabloul în statele-cheie, în care se joacă orele acestea fotoliul prezidențial de la Casa Albă.

ARIZONA

 • Voturi electorale: 11
 • Biden îl conduce pe Trump, cu 50,5% la 48,1%, cu 86% din votul estimat în.
 • Diferenţă: aproximativ 68.000 de voturi.
  De reținut: Donald Trump trebuie să câștige aproximativ 60% din voturile rămase pentru a cuceri statul. Se așteaptă ca mai multe rezultate să fie publicate dimineața târziu sau după-amiaza devreme (ora locală).

GEORGIA

 • Voturi electorale: 16
 • Trump îl conduce pe Biden, cu 49,6% la 49,2%, cu 96% dintre voturi numărate.
 • Diferenţă în favoarea lui Trump: aproximativ 19.000 de voturi.
 • De reţinut: Multe dintre voturile care încă sosesc provin din suburbiile Atlantei și din alte zone populate, care înclină spre Joe Biden. Biden trebuie să câștige aproximativ două treimi din voturile rămase pentru a câștiga. Un responsabil cu alegerile din Georgia a declarat, joi dimineață, că rămân de numărat între 50.000 și 60.000 de buletine de vot, majoritatea provenind din De Kalb, lângă Atlanta și Chatham, unde se află orașul Savannah. Rezultatele finale ar putea fi anunțate la finalul zilei de joi (ora locală).
 • Scorul din Georgia se poate dovedi crucial pentru Biden. Dacă ar câștiga Georgia, îl mai desparte un singur mandat de Casa Albă, care poate veni din Maine (unul dintre singurele două state americane care nu aplică principiul “câștigătorul ia totul.” Dacă ar câștiga Georgia, practic Biden ar fi deja învingător, chiar dacă ar pierde toate celelalte state unde încă se numără – Nevada, Arizona, Pennsylvania și Carolina de Nord.

NEVADA

 • Voturi electorale: 6
 • Biden îl conduce pe Trump, 49,3% la 48,7%, cu 86 la sută din voturi numărate.
 • Diferenţă: aproximativ 8.000 de voturi.
 • De reţinut: Toate voturile din ziua alegerilor au fost luate în considerare, rămânând de procesat doar buletinele provizorii şi corespondența târzie, dar aceasta din urmă înclină spre democraţi. Responsabili electorali au declarat că rezultatele vor fi publicate joi, în jurul prânzului (ora locală).

CAROLINA DE NORD

 • Voturi electorale: 15
 • Trump îl conduce pe Biden cu 50,1% la 48,7%, cu 95% din votul estimat.
 • Diferență: aproximativ 77.000 de voturi.
 • De reținut: Biden ar trebui să câștige aproximativ două treimi din voturile rămase de numărat pentru a continua. Buletinele trimise prin poştă vor fi acceptate până joi, 12 noiembrie.

PENNSYLVANIA

 • Voturi electorale: 20
 • Trump îl conduce pe Biden cu 50,7% la 48,1%, pe 89% din votul estimat.
 • Diferență: aproximativ 164.000 de voturi.
 • De reţinut: Majoritatea voturilor care urmează să fie numărate sunt în zone în care conduce Joe Biden, inclusiv Philadelphia, cea mai populată din stat, unde Biden conduce cu aproximativ 60 de puncte procentuale. Dar o mulțime de voturi provin din zeci de ţinuturi mai mici înclinate spre Trump. Joe Biden trebuie să câștige aproape două treimi din voturile rămase pentru a câștiga statul. Oficialii se așteaptă să dea publicităţii mai multe rezultate joi dimineață.

Bătălia

Potrivit unei analize AFP, prelută de News.ro, candidatul democrat Joe Biden, care a fost timp de opt ani vicepreşedintele lui Barack Obama, are nevoie de o victorie doar într-unul dintre cele opt state-cheie rămase în joc, pentru a deveni cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

El s-a abţinut să revendice victoria, aşa cum a făcut adversarul său, dar a dat asigurări că este sigur de ea.

El număra joi 253 de mari electori, după victorii confirmate miercuri în Michigan şi Wisconsin, şi mai are nevoie doar de 17 mari electori pentru a obţine numărul necesar de 270, pe care-i poate obţine din Nevada și Arizona (6 + 11), Georgia și Maine (16 + 1) sau Pennsylvania (20), poate chiar de joi.

În noaptea de miercuri spre joi, distanţa s-a micşorat în Georgia, pe măsură ce zeci de mii de buletine de vot trimise prin poştă erau numărate, în favoarea lui Joe Biden, care se află cu doar 20.000 de voturi (0,4%) în urma lui Donald Trump.

Rezultatul final în acest stat ar putea fi cunoscut joi după-amiaza (ora locală), potrivit secretarului de Stat al Georgiei Brad Raffensperger.

Recursuri judiciare

În schimb, în Arizona, Donald Trump este pe cale să-l prindă din urmă pe Joe Biden, ceea ce ar însemna ca democratul să piardă 11 mari electori – pe care două instituţii media, AP şi Fox News, i-au atribuit lui Joe Biden în noaptea alegerilor, marţi, pe baza rezultatelor parţiale şi modelelor statistice, o metodă de obicei foarte sigură.

La Phoenix, o mulţime pro-Trump, în care unii erau înarmaţi, s-a adunat în faţa unui centru de numărarea voturilor şi a strigat ”Număraţi voturile!” şi ”Ruşine Fox!”.

Însă în statele în care Donald Trump se afla în urma lui Joe Biden – ca Michigan -, susţinătorii săi strigau ”Opriţi votul!”, denunţând numărarea buletinelor de vot, în opinia lor frauduloasă, întrucât nu au fost înregistrate în ziua alegerilor – o ilustrare a strategiei oportuniste a taberei lui Trump, care aminteşte de gherila judiciară din alegerile prezidenţiale din 2000.

Preşedintele republican în exerciţiu a declarat, în prima noapte de după alegeri, că a ”câştigat” scrutinul şi va pune Curtea Supremă să intervină, rămânând evaziv asupra motivelor. În realitate, avocaţii săi au sesizat, în acest stadiu, tribunale locale, în funcţie de scopul urmărit.

”Integritatea sistemului nostru şi a alegerilor prezidenţiale a fost deja afectată”, a scris miercuri pe Twitter Trump.

Dezinformare

Confuzia şi incapacitatea ţării de a încheia alegerile fascinează şi îngroijorează întreaga lume.

”Ce spectacol”, a denunţat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

OSCE l-a acuzat pe Donald Trump de ”abuz de putere flagrant”.

În schimb, premierul Sloveniei, ţara de origine a Primei Doamne Melania Trump, l-a felicitat deja pe Donald Trump.

Una dintre bătălii vizează marele stat Pennsylvania, în care autorităţile au fost depăşite de volumul buletinelor primite prin poştă. Donald Trump era în frunte marţi seara, alegătorii săi alegând să voteze personal în ziua alegerilor, voturi care au fost numărate primele.

Însă avansul său s-a ”topit” pe măsură ce buletinele trimise prin corespondenţă – în proporţie de 78% în favoarea lui Joe Biden – erau numărate.

Trump mai avea joi doar 2,6 puncte procentuale avans în Pennsylvania, iar democraţii erau siguri că obţin victoria după numărarea voturilor.

”Noi acţionăm în justiţie pentru a suspenda numărarea, aşteptând mai multă transparenţă”, a declarat Bill Stepien, directorul campaniei lui Trump.

Locotenenţii şi familia preşedintelui au lansat o intensă campanie de dezinformare, cu scopul de a-şi convinge trupele că sunt în curs fraude masive, în state care, ca Pennsylvania, sunt guvernate de către democraţi.

Ei răspândesc ideea – lansată de către Donald Trump – potrivit căreia buletine de vot ”surpriză” sunt aduse în centre de numărare a voturilor.

Democraţii îşi afişează, din contră, încrederea.

”Am venit să vă spun că, atunci când numărarea se va termina, noi credem că noi vom câştiga”, a declarat Joe Biden miercuri într-o scurtă alocuţiune în fieful său, la Wilmington, în Delaware.

După aflarea rezultatului, va fi vremea ”să lăsăm discursueile agresive de campanie în urma noastră”, a continuat el, prezentându-se drept unificatorul unei ţări împietrite. ”Pentru a merge înainte, trebuie să încetăm să ne mai tratăm oponenţii ca pe nişte inamici”.

Ca pentru a se proiecta şi mai bine către 20 ianuarie, data învestirii viitorului preşedinte, Joe Biden a subliniat, într-un tweet, că Statele Unite vor reveni în Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, din care Statele Unite au ieşit în mod oficial miercuri, însă din prima zi a preşedinţiei sale, ”peste exact 77 de zile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here