Pe măsură ce crește numărul celor care s-au vindecat de Covid-19, oamenii de știință încearcă să înțeleagă cât de bine poate rezistă o persoană în față unei reinfectari cu noul coronavirus și cât de lungă este perioada pentru care imunitatea organismului rămâne valabilă. Până acum, tot ce știm este că … nu știm.

Specialiștii care au studiat alte epidemii – SARS, MERS sau gripa comună – sunt de acord doar cu faptul că o persoană dobândește o oarecare imunitate în față noului coronavirus, dar încă nu se știe dacă ea durează câteva luni, câțiva ani sau toată viață, relatează The Wall Street Journal.

Concluziile nu sunt ușor de tras, mai ales că din diferite colțuri ale lumii vin informații despre bolnavi, unii chiar asimptomatici, care au fost testați și a două oară pozitiv, cauzele putând fi diferite. În timp ce unii oameni de știință presupun că virusul a rămas în organism și și-a manifestat din nou prezența, alții spun că persoana respectivă s-ar fi infectat din nou pentru că a rămas să trăiască într-o comunitate în care există numeroși bolnavi.

Problema fundamentală este aceea că, la fel că și celelalte virusuri, SARS-CoV-2 suferă mutații și este greu de anticipat cum va reacționa organismul uman la aceste mutații. „Răspunsul la întrebarea cât va dura imunitatea este: între 6 luni și 60 de ani„, a declarat Martin Hibberd, de la London School Of Hygiene & Tropical Medicine, pentru sursa citată.

Aceste mutații îngreunează și obținerea vaccinului mult așteptat, explică oamenii de știință, prin urmare va fi greu de pus în practică strategia „pașapoartelor de imunitate”, care vor permite reluarea activității și depășirea mai rapidă a crizei economice mondiale generate de Covid-19, relatează și France24. În acest timp, Harvard School of Public Health (SUA) avertizează că o parte dintre măsurile de distanțare socială vor trebui menținute până în 2022, iar FMI prezice că recesiunea va fi foarte dura.

Mai optimist, ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, el însuși testat pozitiv pentru Covid-19, a anunțat la începutul lunii aprilie că guvernul de la Londra ia în calcul elaborarea unui sistem pentru „certificate de imunitate” care să le permită posesorilor să „se întoarcă pe cât de mult posibil la o viață normală”. Opinia să e împărtășită de primarul Parisului, Anne Hidalgo, iar Anthony Fauci, consilierul pe sănătate al președintelui american Donald Trump, a declarat la CNN că subiectul pașapoartelor de imunitate a fost discutat în cadrul administrației de la Casa Albă.

În tabăra oamenilor de știință însă, lucrurile nu se întrezăresc deloc la fel de limpede și asta din cauza că ar fi nevoie de teste pentru anticorpi specifici pentru Covid-19, care sunt diferite de testele care se fac pentru a depista persoanele infectate și care nu au acuratețea necesară pentru obținerea unui pașaport de imunitate. „Suntem departe de acel moment”, spune Claire Standley, profesor asistent la Georgetown University’s Center for Global Health Science and Security.

Una dintre dificultăți ține de faptul că prezența unor anticorpi nu poate fi legată în mod specific de noul coronavirus, ci și de expunerea la un alt virus, chiar cel gripal, ceea ce ar putea duce la un rezultat fals pozitiv, a explicat această.

Pe de altă parte, nu se poate spune cu certitudine nici cât durează această imunitate, chiar și confirmată, subliniază și Abram Wagner, profesor asistent la University of Michigan.

Vom ști într-un an dacă imunitatea durează un an și în doi ani dacă durează doi ani”, a spus acesta. „Din cercetările anterioare asupra coronavirusurilor reiese că o astfel de imunitate nu durează prea mult și nu aș fi surprins dacă pentru cei mai mulți imunitatea față de SARS-CoV-2 va dura mai puțin de un an„, a mai spus prof Wagner.

La toate acestea se adaugă și problemele sociale care ar putea apărea. În condițiile în care testele nu pot avea o acuratețe deosebită, revenirea la serviciu a unor persoane în detrimentul altora ar crea dispute și probleme de inechitate.

Un alt aspect ține și de sănătatea publică. „Un astfel de pașaport de imunitate ar crea o impresie falsă posesorului, care s-ar putea comportă mai puțin responsabil, riscând să se reinfecteze„, mai spune prof. Claire Stanley.

Sursa: Ziare.rom

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here