Cât la sută dintre români au fost depistați pozitiv la COVID-19 după rapel

Foto: INQUAM/George Călin

Doar 0,08% din românii care s-au vaccinat cu ambele doze împotriva COVID-19 au fost testați pozitiv pentru coronavirus, iar în cea mai mare parte acest lucru s-a întâmplat înainte ca nivelul de anticorpi să ajungă la valoarea maximă, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Din 27 decembrie, când a început campania de vaccinare, 3969 de persoane au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV2 după prima doză, din peste 800.000 de persoane vaccinate. Este vorba despre 0,49% din totalul celor care au făcut prima doză.

„Persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi protector și de asemenea, probabil vorbim de persoane care la momentul acela erau fie în perioada de incubație, fie au fost în fază de infecție asimptomatică sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării”, a spus Gheorghiță.

„Perioada de incubație este între 2 și 14 zile și atragem atenția asupra continuării respectării măsurilor de prevenție, atât înainte, cât și după vaccinare”, a adăugat el.

În ceea ce-i privește pe românii care au făcut și rapelul, doar 0,08% dintre aceștia s-au infectat după a doua doză, în medie la 4 zile. Aceasta, în condițiile în care beneficiile ating valoarea maximă la 7-14 zile, în funcție de tipul de vaccin.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here