Cazul AstraZeneca: Cum separi problema reală de zgomotul de fond. De ce în Marea Britanie rata efectelor secundare e mai mică decât în UE

Sursa: Pixabay

Cu vigilență și îngrijire adecvată, decesele extrem de rare, cauzate de efectele secundare foarte rare ale vaccinului AstraZeneca, vor deveni și mai rare, notează The Economist. Care sunt argumentele.

<< Chris Whitty, medicul șef al Angliei, își amintește foarte bine momentul de maximă tensiune din 8 decembrie 2020. A fost ziua în care Anglia a devenit prima țară care dădea drumul la vaccinarea anti-covid-19, cu serul dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Aproape de miezul nopții, în prima zi de vaccinare, „am discutat despre asta și ne întrebam oare cu ce ​​avem de-a face aici? Este doar un număr mic și am avut deja câteva situaţii pe muchie de cuţit”, declara dr. Whitty, recent, într-o discuție purtată la Royal Society of Medicine. La unii oameni, se dovedise că vaccinul declanșează anafilaxia, o reacție alergică ce pune viața în pericol. Dar acest lucru este rar. A apărut o singură dată la cele aproximativ 22.000 de persoane vaccinate, ceea ce ar fi putut fi o întâmplare. Acum, cu sute de milioane vaccinaţi, rata la care apare este mai clară: cinci la un milion.

Din fericire, acest efect secundar nu este doar extrem de rar, ci apare la scurt timp după injecţie, iar tratamentul există. Toți cei care primesc vaccinul Pfizer sunt acum rugați să rămână în centrul de vaccinare în jur de 15 minute, pentru orice eventualitate. Nu au existat decese din cauza anafilaxiei legate de vaccin.

Pe măsură ce, zilnic, se administrează milioane de doze cu diferite seruri împotriva covid-19, este inevtabil ca astfel de reacții adverse rare să apară. Pe 7 aprilie, atât oficialii sanitari din Marea Britanie, cât și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care reglementează medicamentele din Uniunea Europeană, au declarat că există dovezi puternice că vaccinul covid-19 al AstraZeneca poate fi legat de cheaguri de sânge foarte rare, adesea în creier sau în abdomen. Experții EMA au ajuns la concluzia lor pe baza revizuirii a 86 de cazuri raportate, dintre care 18 au fost fatale. Experții britanici au ajuns la aceeași concluzie, din datele privind 79 de cazuri, dintre care 19 au fost fatale. Atât EMA, cât și autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie au ajuns la concluzia că beneficiile vaccinului depășesc riscul potențial al cheagurilor. Însă oficialii din Marea Britanie, înarmați ca de obicei cu niște diagrame minunate pentru briefing-ul lor televizat, au declarat că pentru persoanele sub 30 de ani riscurile și beneficiile vaccinului au fost „fin echilibrate”, deci poate fi preferat un ser diferit.

Investigația cheagurilor suspectate din jabul AstraZeneca este un prim exemplu al provocării care constă în a distinge între semnalul dat de efectele secundare ale unui vaccin şi cacofonia urgențelor medicale care apar zilnic la milioane de oameni. Experții în siguranța vaccinurilor au două modalități de a lămuri dacă o problemă medicală rară este cauzată de un vaccin, spune Kathryn Edwards de la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, din Nashville, Tennessee. Ei pot compara rata la persoanele vaccinate cu ratele „de fond” ale acesteia, care sunt observate la persoanele nevaccinate. Și pot căuta trăsături neobișnuite ale stării medicale care este investigată.

Primele semnale au apărut la sfârșitul lunii februarie, când medicii din mai multe țări europene au observat zone de cheaguri de sânge la persoanele cărora li se administrase recent serul AstraZeneca, dintre care unii au murit. Majoritatea erau femei sub 60 de ani, ceea ce nu a fost teribil de surprinzător, deoarece multe țări din UE nu erau, la început, convinse că serul funcţiona la vârstnici, ca atare l-au folosit preponderent la lucrătorii esențiali, precum asistenții medicali, profesorii și asistenții sociali – profesii în care majoritatea angajaților sunt femei.

Datele EMA, din 22 martie, au sugerat că rata formării cheagurilor de creier la persoanele cu vârsta sub 60 de ani care făcuseră vaccinul AstraZeneca era de unul la 100.000 – mai mare decât s-ar fi așteptat în mod normal. Cu toate acestea, cu cât este mai mare, este greu de spus. Ratele unor astfel de afecțiuni rare și dificil de diagnosticat variază foarte mult în funcție de țară, vârstă și sex. Estimările incidenței unor astfel de cheaguri de creier au variat de la 0,22 la 1,57 cazuri la 100.000 de persoane pe an și sunt mai frecvente la persoanele mai tinere și la femei.

Pe măsură ce medicii au început să se uite mai atent, a apărut ceva curios. Mulți pacienți cu suspiciuni de cheaguri de la vaccin aveau niveluri neobișnuit de scăzute de trombocite. Acestea sunt fragmente de celule precursoare speciale care plutesc în sânge. Sarcina lor este de a forma cheaguri de sânge (se reped la locul unei tăieturi sau altei sângerări). Prin urmare, nivelurile scăzute de trombocite duc de obicei la sângerări necontrolate, nu la cheaguri.

Cu aceste noi informații la îndemână, autoritățile medicale din Marea Britanie au căutat datele despre persoanele vaccinate pentru a găsi tandemul neobișnuit de cheaguri și număr scăzut de trombocite. Au descoperit patru cazuri la un milion de persoane vaccinate, o rată de câteva ori mai mică decât în ​​UE. O explicație este aceea că Marea Britanie, spre deosebire de restul Europei, a folosit serul în primul rând la persoanele în vârstă. Rata la care s-au produs cheagurile în Marea Britanie a scăzut constant odată cu vârsta. Foarte important, experții din Marea Britanie au constatat că cheagurile au apărut la fel de mult la bărbați ca la femei.

Această combinație de cheaguri de sânge și număr scăzut de trombocite este ceva ce medicii știu cum să diagnosticheze și să trateze, spune Jean Marie Connors, hematolog la Brigham and Women’s Hospital, din Boston. Seamănă cu o afecțiune observată la unele persoane cărora li se administrează heparină, un medicament utilizat pe scară largă pentru tratarea cheagurilor de sânge. Din motive necunoscute, unii oameni dezvoltă o reacție imună la heparină, care are ca rezultat coagularea sângelui atât de profund încât le epuizează trombocitele. Aceeași reacție pare să fie provocată de vaccin.

Societățile medicale din mai multe țări au emis deja îndrumări pentru medici, cu privire la modul de identificare și tratare a acestei reacții rare la vaccinul AstraZeneca. Cu vigilență și îngrijire adecvată, decesele extrem de rare care pot rezulta din aceasta vor deveni și mai rare. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here