Ce au decis judecătorii în cazul membrilor bandei ”Fiarele din Lanciano” care au şocat Italia cu sadismul lor

Răsturnare de situație în cazul membrilor bandei ”Fiarele din Lanciano”, după ce instanța de apel a decis reducerea pedepselor pe care aceștia le primiseră inițial pentru că au torturat și au mutilat doi pensionari italieni, înainte de a-i jefui.

Faptele de o cruzime greu de descris ale românilor din banda ”Fiarele din Lanciano” au provocat furie în întreaga Italie, iar fostul vicepremier şi ministru de interne, Matteo Salvini, a cerut o pedeapsă exemplară în acest caz.

Incidentul a avut loc în urmă cu doi ani, în noaptea de 22 spre 23 septembrie 2018. Membrii bandei au pătruns atunci prin efracţie în vila soţilor Carlo Martelli (medic chirurg) şi Niva Bazzan. Victimele au fost bătute cu cruzime şi mutilate, pentru a le spune agresorilor unde se află seiful familiei. Pentru a fi mai convingători, românii le-au tăiat urechile celor doi soţi. Au început cu chirurgul Carlo Mertelii, în speranţa că femeia speriată le va da informaţia aşteptată, însă nu a fost aşa. 

Şi pentru că în realitate familia nu avea niciun seif, membrii bandei au fost nevoiţi să se mulţumească doar cu bijuteriile şi cu banii găsiţi în casă, câteva mii de euro. Au plecat apoi lăsându-şi victimele în stare gravă. 

Cei doi italieni au supravieţuit, însă au avut nevoie de mai multe săptămâni de spitalizare, scrie La Republica.   Trei zile mai târziu, membrii bandei au fost prinşi şi arestaţi chiar când se pregăteau să fugă din Italia. 

Procesul lor a început câteva săptămâni mai târziu, iar la una dintre înfăţişări au scăpat cu greu de furia mulţimii adunate spre a-i linşa. De altfel, cazul a produs un adevărat val de emoţie şi de revoltă în întreaga Italie şi l-a determinat şi pe ministrul de interne şi vicepremierul de atunci al Guvernului de la Roma, Matteo Salvini, să intervină şi să ceară pedepsirea exemplară a vinovaţilor. 

Politicianul a postat pe Facebook fotografii cu membrii bandei şi cu victimele lor, iar peste 36.000 de oameni au redistribuit postarea şi mai mult de 20.000 au lăsat cel puţin un comentariu.

Iniţial, membrii bandei au fost condamaţi în Italia la ani grei de închisoare. Cea mai grea pedeapsă, 15 ani şi 4 luni de închisoare, a fost primită de şeful bandei, Alexandru Colţeanu, scrie Il Messaggero. 

Anchetatorii au descoperit că Alexandru Colţeanu avea la activ numeroase acte de violenţă şi jafuri. Potrivit presei italiene, acesta a trăit mai mulţi ani împreună cu familia sa la Frosinone. Încă din adolescenţă s-a ales cu un cazier serios. Extrem de violent, românul s-a făcut ”remarcat” prin mai multe acte de tâlhărie, dar a scăpat de fiecare dată de puşcărie pentru că era minor pe atunci. Însuşi fostul primar al oraşului i-a căzut victimă lui Colţeanu, care a intrat peste el, l-a bătut, l-a jefuit şi l-a ţinut ostatic câteva ore, iar ulterior a atacat şi a tâlhărit un cuplu căsătorit.

De data aceasta, românul şi acoliţii săi nu mai au cum să scape de puşcărie, fiind puşi sub acuzare pentru jaf calificat, răpirea şi rănirea gravă a unor oameni, precum şi pentru deţinere ilegală de arme. Dacă Alexandru Colţeanu a primit 15 ani şi 4 luni de închisoare, Marius Adrian Martin a fost condamnat la 11 ani şi 4 luni, Aurel Ruset şi Constantin Ţurlică au luat câte 10 ani, Cosmin Ţurlică – 9 ani şi 4 luni, iar Bogdan Ghiviziu a primit 8 ani.   

Doar că, după această condamnare, Curtea de Apel din L’Aquila a revenit şi a redus surprinzător pedepsele românilor, dând dovadă de clemenţă. Il Giornale notează că judecătorii au decis că Alexandru Colţeanu va executa o pedeapsă de 14 ani în loc de 15 ani şi 4 luni, Aurel Ruset va sta după gratii 8 ani şi 4 luni, iar Constantin şi Cosmin Turlica au primit câte 8 ani de închisoare, iar Bogdan Ghiviziu va sta la închisoare 7 ani. În cazul lui Marius Martin pedeapsa a rămas aceeaşi, 11 ani.

Decizia nu este însă defintivă şi poate fi atacată, ceea ce procurorii vor face, cel mai probabil.

1 COMENTARIU

  1. Pentru ceea ce au facut, si vazand trecutul lor infractional, pedeapsa trebuia sa fie suma pedepselor infractiunilor adunate, asa, pe la 280 de ani pentru fiecare. Cu eliberare conditionata dupa primii 199 de ani, daca au buna purtare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here