Ce decizie au luat autoritățile din Danemarca în cazul bebelușului român internat în spital

Bebelușul de cinci săptămâni ai cărui părinţi români au fost arestaţi preventiv în Danemarca după ce copilul a ajuns la spital, iar cadrele medicale au suspectat că ar fi fost agresat, a fost externat și dat în plasament pentru un an unei familii pe care părinţii săi nu o pot cunoaşte.

Anunțul a fost făcut miercuri de către Ministerul Familiei, care spune că informațiile privind situația copilului sunt îngrijorătoare, iar starea sa de sănătate nu permite în acest moment o deplasare până în România. Aceasta, în condițiile în care autoritățile din România fac demersuri pentru aducerea în țară a copilului, pentru a fi dat în grija bunicilor materni.

Gabriela Firea spune că a primit răspuns din partea ministrului Afacerilor Sociale și Persoanelor Vârstnice din Danemarca, Astrid Krag, care arată că legislația din acea țară permite repatrierea unor copii aflați în astfel de situații delicate, dacă sunt îndeplinite condițiile Convenției de la Haga. De asemenea, deciziile concrete în acest caz pot fi luate doar de autoritățile din localitatea unde a fost semnalat incidentul, iar Ministerul Familiei i-a trimis o scrisoare primarului localității unde s-a născut copilul și unde locuiește familia de tineri români.

Nu ne dorim să îngreunăm în vreun fel activitatea autorităților daneze. Însă, informațiile cu privire la situația copilului sunt îngrijorătoare. Măsura de plasament a fost, deja, instituită pentru un an de zile, iar băiatul se află la o familie maternală pe care părinții nu o pot cunoaște sau vizita. Tinerii români nu-l vor putea vedea pe băiat, indiferent de situația acestora, în următoarele șase luni.

Autoritățile daneze ne-au transmis că M.R. a fost externat, dar starea sa de sănătate nu permite în acest moment o deplasare până în România„, a transmis Gabriela Firea pe Facebook.

Cei doi cetăţeni români, soţ şi soţie, rezidenţi în Danemarca, au fost reţinuţi de către autorităţile daneze, la începutul lunii februarie, la câteva zile după ce și-au dus copilul în vârstă de o lună la spital, unde a fost internat cu hemoragie intracraniană.

Cei doi tineri au fost arestați preventiv pentru patru săptămâni, fiind duși în centre de detenție diferite.

Măsura a fost luată după ce medicii de la spitalul la care a ajuns copilul au cerut ajutorul poliției, suspectând că bebelușul a fost agresat de părinți.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat mai multe demersuri în acest caz, iar reprezentanţii Ambasadei de la Copenhaga i-au vizitat pe părinţii bebeluşului şi i-au informat despre starea de sănătate a copilului. Totodată, copilului i s-a emis certificat de naştere românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here