Ce face boala COVID-19 mai puternică decât SARS? Sunt bătrânii „ținta supremă”? Răspunsurile a patru dintre experții momentului

Pandemia globală de COVID-19 a scos din discreția nișei, din încăperile aseptice ale laboratoarelor, experți în virusologie și imunologie, transformându-i peste noapte în superstaruri ale speranței, în supereroi ai spațiului public. Într-un fel, o atmosferă SF, în care omul de știință ocupă un loc imperial în ierarhiile sociale.

În Germania, toți ochii sunt ațintiți asupra lui Christian Drosten, șeful secției de virusologie al Spitalului Charite din Berlin. În ultima vreme, el a devenit portavocea luptei împotriva coronavirusului, fiind unul dintre specialiștii care a contribuit la depistarea „compoziției” contagioase a epidemiei SARS.

De asemenea, lui Drosten îi este atribuit și verdictul sumbru legat de detenta COVID-19 în Germania, și anume că 70% din populația țării va sfârși prin a fi infectată.

Distanțarea socială pare a fi trendul general în Europa, ca metodă de-a reduce viteza de contagiune. Ce spune Drosten despre această măsură?

Specialistul consideră că este normal ca într-o democrație nu toți oamenii să dea dovadă de disciplină, cum se întâmplă în China, unde frica de autoritățile comuniste acționează ca un mecanism invincibil de claustrare a cetățenilor.

În opinia sa, izolarea la domiciliu este o metodă viabilă strict din punct de vedere virusologic. „Nu am un mandat din partea unor alegători. Dar cred că prin închiderea barurilor și restaurantelor, prin anularea evenimentelor și închiderea școlilor se pot realiza anumite lucruri. Scopul este să previi cât mai mulți oameni să intre în contact unii cu alții”, a declarat Christian Drosten într-un interviu pentru Die Zeit.  

Faptul că logica medicală este în antiteză cu logica economică, asta e o altă poveste.

Față de SARS, noul coronavirus a venit cu câteva „dotări” suprinzătoare, spune Drosten. „În mod clar, se reproduce în gâtul bolnavului. Virusul SARS, care a provocat focarul din 2002-2003, nu am fost niciodată în stare să-l izolăm în gât. Pacienții SARS aveau mult mai puține virusuri în corp, iar agenții patogeni erau mult mai puțin infecțioși. În plus, noul coronavirus conține o combinație biologică uimitoare: un sit de clivaj al proteazei din proteina de suprafață a virusului. În cazul gripei aviare, de exemplu, existența acestui sit face diferența, și anume dacă păsările sunt bolnave sau nu”.

Ce are atât de special acest „sit”? „Proteina de suprafață trebuit tăiată, astfel încât virusul să se maturizeze și să poată pătrunde în celula următoare. Ei bine, acest sit de clivaj îi permite virusului să fie gata tăiat chiar din momentul în care a fost eliberat din ultima celulă infectată. E ca și cum o coală e mai ușor de rupt dintr-un carnet cu arc dacă a fost perforată. SARS-Cov-2 are această perforație”, explică virusologul.

Cu alte cuvinte, coronavirusul iese gata maturizat din celula infectată pentru a ataca următoarea celulă sănătoasă, iar asta contribuie la viteza de contagiune. „Acesta ar putea fi și motivul pentru care SARS-Cov-2 se reproduce atât de bine în gât și de ce poate fi transmis atât de ușor”.

Legat de faptul că persoanele în vârstă și cu alte patologii la activ sunt categoria cea mai predispusă la caracterul letal al COVID-19, Drosten spune că regula nu este una bătută în cuie, deoarece există o mulțime de factori care pot contribui la rata mortalității, factori care pot fi găsiți chiar și la un tânăr de 35 de ani.

„Un tânăr de 35 de ani poate avea și el boli subiacente masive. Știm, de exemplu, că un indice ridicat de masă corporală este un factor de risc major în fața lui COVID-19, la fel ca și bolile coronariene, de pildă o îngustare a vaselor coronare din cauza unei calcifieri vasculare. Pneumonia pune o presiune uriașă asupra sistemului cardiovascular. Dacă acel sistem este deja deteriorat, tulpina (coronavirusului – n.r.) îl poate copleși uneori. Există multe persoane între 35 și 50 de ani care au astfel de factori de risc”, subliniază Christian Drosten.

Anthony Fauci

În SUA, numele lui Anthony Fauci este pe buzele tuturor. Fauci ocupă funcția de director al Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase și a devenit principalul „portdrapel” de pe baricadele sanitare ale Statelor Unite.

Fauci nu este adeptul teoriei potrivit căreia vârstnicii sunt ținta coronavirusului. El susține că există o diferență radicală între demografia Chinei și cea din Europa. Datele bazate de focarul din Chinez au sugerat că persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului de moarte.

„Acum, însă, trebuie să ne uităm la tinerii care se îmbolnăvesc grav din cohorta europeană și să ne asigurăm că acest trend nu este generat de faptul că au la baza și alte afecțiuni. Ce știm până acum este că dacă ai niște condiții preexistente, indiferent de cât de tânăr ești vei intrat în «bucluc»”, a declarat expertul în emisiunea „Face the Nation” de la postul CBS.

Un scenariu înspăimântător ar fi ca să pice complet și ipoteza patologiilor preexistente, a subliniat Anthony Fauci.

El a subliniat că nu se așteaptă ca focarul din SUA să capete proporțiile celui din Italia, unde se derulează o adevărată catastrofă sanitară, dar admite că, „evident, nu poți face o declarație definitivă”.

„Dacă te uiți la dinamica răspândirii din Italia, e greu să-ți dai seama de ce se confruntă cu ceva atât de teribil. Însă există probabilitate ca aceștia să nu fi oprit din timp importul de infecții din China”, a menționat Fauci, adăugând că odată declanșate mai multe focare „nu mai poți ține pasul cu acest tsunami”.

Unele studii arată că genomul viral al coronavirusului este suficient de stabil, în sensul că nu pare predispus mutațiilor, ceea ce crește șansele obținerii mai rapide a unui vaccin. Și de data asta, Anthony Fauci este în tabăra pesimiștilor, precizând că nu are „niciun dubiu” că virusul ar putea trece printr-o mutație. Însă specialistul admite că, până la această oră, coronavirusul nu a dat „niciun semn de schimbare”. „Dar suntem cu ochii pe el, cu atenția încordată, pentru că exista probabilitatea mutației”.  

Walter Ricciardi

Walter Ricciardi se află în epicentrul dramei umanitare din Italia, fiind consilierul științific al ministrului Sănătății și cel la care mai toată presa italiană apelează în căutare de noi explicații pentru coșmarul care cuprins țara.

Ricciardi spune că rata de decese din Italia este atât de mare din cauza impactului demografic: țara sa are a doua cea mai bătrână populație la nivel mondial, după Japonia.

„Vârsta medie a pacienților noștri din spitale este substanțial mai mare – 67 de ani, în timp ce în China a fost de 46 de ani”, a declarat Walter Ricciardi cotidianului La Repubblica.

Un alt motiv este și felul în care medicii din Italia consemnează morțile.

„Modul în care consemnăm decesele în țara noastră este foarte… generos, în sensul că toate persoanele care mor în spitale din cauza coronavirusului sunt considerate a fi murit doar de coronavirus”, a subliniat Ricciardi.

„La o reevaluare a Institutului  Național de Sănătate a reieșit că doar 12% din certificatele de deces au indicat o cauzalitate directă cu coronavirusul, în timp ce 88% dintre pacienții morți au avut cel puțin o co-morbiditate”, a adăugat el.

Walter Ricciardi insistă asupra faptului că nu trebuie trasată o paralelă între Italia și China, argumentând că Italia trebuie comparată, sub raport demografic, cu provincia Hubei, punctul de origine al pandemiei globale, iar „Lombardia cu Wuhan”.

„Pentru că dacă facem comparația între Italia și China, suntem în afara măsurătorii. În China, epidemia a implicat un teritoriu de 60 de milioane de locuitori, asta înseamnă că inima focarului (Wuhan, capitala provinciei Hubei – n.r.) e mare cât întreaga provincie Lombardia și că numitorul este mai mult sau mai puțin același, iar dinamica este mai mult sau mai puțin aceeași”, a explicat Ricciardi într-un interviu pentru Tpi.it.

Numărul deceselor cauzate în Italia de epidemia de COVID-19 a crescut cu 651 în ultimele 24 de ore, ajungând la 5.476, o creştere totală de 13,5%, dar o scădere în cifre absolute a bilanţului pe o zi faţă de sâmbătă, când acesta a fost de 793 de morţi, transmite Agenţia de protecţie civilă.

Numărul total al infectărilor a crescut de la 53.578 la 59.138, un plus de 10,4%, cel mai scăzut procent de la apariţia epidemiei la 21 februarie.

În acelaşi timp, a crescut numărul bolnavilor vindecaţi, de la 6.072 sâmbătă la 7.024 duminică. La terapie intensivă se află 3.009 de pacienţi, faţă de 2.857 în urmă cu o zi.

Regiunea cea mai afectată, Lombardia, rămâne într-o situaţie critică, cu 3.456 de decese şi 27.206 de persoane infectate, faţă de un bilanţ anterior de 3.095, respectiv 25.515 de cazuri.

Didier Raoult

Un alt nume „viral” acum este cel al profesorului de virologie Didier Raoult, directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Marsilia, cel care militează în Franța pentru tratarea bolnavilor de Covid-19 cu clorochină.

El este convins că a găsit remediul cel mai eficace pentru a trata pacieții bolnavi de Covid –19. Didier Raoult este specialist în boli infecțioase tropicale și susține că tratamentul cu clorochină, cunoscut în Franța sub numele de Nivaquine și utilizat de decenii în special de cei ce călătoresc în diverse țări din Asia, ar putea avea efecte spectaculoase asupra pandemiei în curs, informează RFI.

El a efectuat recent un test pe 24 de bolnavi. A administrat timp de 10 zile tratamentul anti-paludism bolnavilor de Covid- 19. Rezultatul: după 6 zile, doar 25% dintre pacienți mai aveau Covid-19. Iar 90 % dintre cei care nu au primit acest tratament, erau în continuare pozitivi.

Unii dintre colegii săi nu îl iau în serios dar, ministrul Sănătății, Olivier Véran, anunță că a decis ca testul să fie derulat „la scară largă”. 

Ministrul Sănătății, Olivier Véran spune că până în prezent nu deține date suficiente pentru a recomanda direct acest tratament. El speră să obțină însă mai multe informații în 15 zile. Dacă rezultatele vor fi concludente, Franța va adopta acest tratament, precizează ministrul Sănătății. Oficialul susține că nicio țară din lume nu a mai decis până acum să acorde o autorizație de tratament pe baza unui test realizat pe doar 24 de pacienți.  

Testul profesorului Raoult va fi realizat în mai multe spitale din Franța.

Pentru Le Parisien profesorul Raoult a acordat un interviu în care consideră că este „imoral” să nu fie administrată clorochina bolnavilor de Covid- 19 chiar din acest moment, fără să fie realizat noul studiu, la scară mai mare.

Acum, profesorul susține că nu va aștepta rezultatele testului mare ci, va aplica tratamentul anti-paludism propriilor bolnavi atinși de coronavirus, deoarece, spune el este ”om de știință și doctor și are 75 de bolnavi spitalizați și 600 de consultații pe zi”. El susține că a reușit să producă cele mai multe date științifice decât orice alt specialist din lume. 

De altfel profesorul afirmă că a realizat un studiu științific asupra clorochinei și influența asupra virușilor în urmă cu 13 ani iar cercetarea a fost publicată. De atunci, alte patru studii  realizate de alți specialiști au indicat faptul că noul virus este sensibil la clorochină. 

Profesorul explică faptul că la tratamentul normal anti-paludism a adăugat un antibiotic utilizat împotriva infecțiilor – este vorba de azitromicină – pentru a fi evitate suprainfecțiile bacteriene. 

În ceea ce privește etica profesională, medicul susține că nu are dreptul să nu utilizeze singurul tratament care până acum a dat roade și că este sigur că până la urmă toți specialiștii vor recurge la acest tratament. E doar o chestiune de timp, crede el.

Pentru profesor, o aspirină luată într-o doză mare este este mai toxică decât acest tratament. 

Sute de doctori din lumea întreagă îi scriu zilnic pentru a le pune la dispoziție concentrația utilizată pentru pacienții atinși de coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here