„Ce sclavi?!” Antena 3, fake news despre muncitorii plecați în Germania. Clipul difuzat era, de fapt, din 2016

Antena 3 a difuzat o știre falsă cu români plecați la munci agricole în Germania. Mai precis, site-ul televiziunii a preluat o filmare din 2016, cu o coloană de muncitori români care merg la cules de ceapă în Germania, prezentându-i drept cei plecați săptămâna trecută de pe Aeroportul din Cluj-Napoca.

Știrea Antenei 3 înfiera condițiile în care își desfășoară activitatea muncitorii români, acuzând implicit angajatorii că îi tratează inuman și că nu respectă normele de distanțare socială impuse de pandemia de COVID 19.

Sub titlul, „Imaginea României la cules de ceapă verde în Germania, în plină pandemie. Mii de români, înghesuiţi, aşteaptă să intre pe parcele,” ziariștii Antenei 3, cunoscuți pentru manipulările grosolane la care recurg pentru a-i ataca pe adversarii patronului sau pentru a promova agenda sa anti-occidentală, au scris:

„Imaginile sunt surprinse în această dimineţă într-o localitate din Germania. Sunt sute de români care aşteapă să intre pe parcele la cules de ceapă verde. Nici vorbă de distanţare socială.

În ultimele trei zile, numai de pe Aeroportul din Cluj au plecat peste 3.600 de români spre diferite oraşe din Germania.

Împinşi de incertitudinea zilei de mâine, în condiţiile în care nu au un loc de muncă în România, mii de români din toată ţara s-au smuls din nou de lângă familie, chiar înaintea sarbătorilor Pascale.

Au plecat în Germania, unde vor face munci agricole.

Imaginile de mai jos ridică semne de întrebare enorme legat de protecţia care ar fi trebuit să fie asigurată muncitorilor în condiţiile pandemiei de coronavirus.

Mii de oameni aşteaptă într-un şir imens, înghesuiţi unii în alţii, să le vină rândul să intre pe parcelele de ceapă verde.”

Vasile Țiplea (33 de ani), care postat online clipul în 2016, nu se aștepta ca filmarea lui să devină obiectul unui fake news. În prezent profesor în Ieud, județul Maramureș, Țiplea a vorbit despre acest subiect într-un interviu acordat site-ului Ziariștii.com.

Ziaristii.com: Domnule Țiplea, care-i povestea cu filmul din Germania? Când l-ați făcut și ce s-a întâmplat cu el?

Vasile Țiplea: Această filmare am făcut-o în 2016, la ferma la care lucram, în zona Mannheim – Ludwigshafen. Mergeam, într-adevăr, la parcela de ceapă, altădată mergeam la ridichi, la morcovi… Am multe poze, filmări… O parte dintre consătenii mei m-au rugat să-i filmez, că au copiii plecați în Anglia, și au vrut să le arate că sunt bine. Și la cei de-acasă s-au gândit, să-i liniștească.

Ziariștii.com: Nu prea arătau a oameni speriați de pandemie, cum am văzut azi la Antena 3…

Vasile Țiplea: Nici nu aveau de ce, pentru că totul se întâmpla în 2016! Ce pandemie era atunci?! La asta m-am gândit și eu azi, când am văzut că mulți au preluat filmulețul făcut de mine în 2016, pe care l-am pus pe Facebook tot atunci: cum să vorbești de pandemie și de distanțare socială, când oamenii aceia erau veseli, glumeau, se bucurau de viață?! Nu arătau deloc a oameni stresați de vreun virus.

Ziariștii.com: În voioșia lor, nici a „sclavi” nu arătau…

Vasile Țiplea: Ce sclavi?! Eu am fost 10 ani la rând în Germania, între două și șase luni pe an. Am început ca student, când mergeam doar două luni, în vacanța de vară. Apoi, după terminarea facultății, mergeam și șase luni pe an. În acești ani, cu banii câștigați în Germania, mi-am făcut o situație în România. Mi-am construit o casă la mine în sat, am și eu casa mea… Cu banii de-acolo mi-am făcut casa, în România n-aș fi reușit probabil niciodată! De altfel, la noi, în sat, foarte mulți oameni și-au ridicat nivelul trai cu banii aduși din Germania, ca muncitori sezonieri în agricultură.

INTERVIUL INTEGRAL – AICI.

Între timp, Antena 3 a dat o erată, admițând următoarele: „Echipa site-ului Antena3.ro își asumă greșeala neverificării sursei originale a imaginilor și a publicării acestor informații fără a fi verificate în prealabil, chiar dacă sursa acestora a fost menționată și folosită în redactare. Facem precizarea că imaginile au fost publicate doar pe site-ul Antena3.ro și nu au fost preluate pe TV.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here