Ce scrie Marcel Ciolacu în sesizarea prin care atacă la CCR desemnarea lui Orban pentru funcția de premier

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a depus, luni, la CCR sesizarea prin care contestă desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru. Acesta reclamă un conflict juridic între Parlament și Klaus Iohannis.

„Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, a scris Ciolacu în sesizarea transmisă Curții Constituționale.

Liderul PSD îl mai acuză pe președinte că a nesocotit și a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispozițiile imperative din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură este adoptată: „Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, Președintele României încalcă voința Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moțiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, Președintele României va declanșa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituțională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul și de a ajunge la „alegeri anticipate”.

Ciolacu mai spune că Iohannis că încalcă legea fundamentală prin faptul că declară în mod deschis că are ca scop „alegeri anticipate”, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile.

Klaus Iohannis „încearcă să anihileze rolul constituţional al Parlamentului în ceea ce privește retragerea încrederii Guvernului condus de prim-ministrul Ludovic Orban, încalcă principiul cooperării loiale, dimensiune a principiului separației și echilibrului puterilor în stat, și nesocotește totodată propriile atribuții înscrise la art. 80 alin. (2) din legea fundamentală, în componentele referitoare la obligația sa de a veghea la respectarea Constituţiei, de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice și de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, se mai arată în sesizarea lui Ciolacu.

„Ca urmare, Președintele României se situează în afara ordinii constituționale, încălcând exigențele statului de drept și principiul separației și echilibrului puterilor în cadrul democrației constituționale, astfel cum sunt reglementate în art. 1 și dezvoltate în celelalte articole ale legii fundamentale, situație care este de natură să determine un conflict juridic de natură constituțională, care poate fi dezlegat exclusiv de către Curtea Constituțională”, mai spune Marcel Ciolacu în sesizarea trimisă către CCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here