Ce spune ministrul Sănătății despre noua variantă a certificatului COVID

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că până la sfârșitul lunii decembrie se va lua o decizie în Parlament cu privire la certificatul COVID.
Potrivit ultimei variante luate în discuție, acesta ar putea fi introdus sau se va renunța la el în funcție de parametrii epidemiologici.
 
Cu sigurantă în această lună vom avea o decizie privind luarea unor măsuri care să permită introducerea sau renunțarea la certificat în funcție de anumiti paramentri epidemiologici, măsurabili și cunoscuți din timp”, a declarat Rafila.
Întrebat dacă această soluție nu va descuraja vaccinarea, ministrul a spus că, în primul rând, autoritățile trebuie să fie corecte dacă vor ca populația să susțină actiunile de combatere a pandemiei.
Nu stiu dacă se descurajează vaccinarea. Nu trebuie sa fim ipocriți și să spunem că introducem un certificat COVID care e un instrument de protejare a sănătății publice, și în spatele acestui instrument să existe un mecanism care să inducă un soi de obligativitate a vaccinarii. Trebuie să fim corecți, cinstiți cu populatia dacă vrem să avem sprijin și încredere în ceea facem și ceea ce spunem”, a declarat ministrul Sănătății.
Referitor la vaccinarea obligatorie anti-COVID invocată de președinta Comisiei Europene, Alexandru Rafila a explicat că politicile de sănătate publică sunt făcute de statele membre.
Era o părere personală (a președintei CE- n.r.), aceste decizii le pregătesc statele membre. Cred în faptul că informarea e cea mai bună soluție și dezvoltarea spiritului de responsabilitate individuală și în comunitatea în care trăim. Am discutat prea multe luni că vaccinarea trebuie să fie o opțiune voluntară și e foarte greu să discuți acum despre obligativitatea vaccinării”, a mai spus el.

Fără certificat COVID la Biserică

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat joi, alături de premierul Nicolae Ciucă la o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase.
Șeful Guvernului a precizat că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obigativitatea deţinerii certificatului verde. El a mai spus că a cerut sprijinul cultelor pentru a putea salva cât mai multe vieţi. „Discuţia a fost dacă vaccinarea este singura soluţie. Răspunsul este că vaccinarea este o soluţie”, a afirmat Ciucă, precizând că este important şi comportamentul, faţă de sine, faţă de comunitate.
Ciucă a mai spus că proiectul certificatului verde se discută cu specialiştii.
Sperăm ca în scurt timp să ajungem la o concluzie şi să mergem în Parlament pentru o lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametrii privind incidenţa bolii, oamenii care au trecut prin boală, care beneficiază de teste”, a adăugat el.
La rândul său, Alexandru Rafila, a spus că „liberatea religioasă reprezintă unul din lucrurile de bază”.
Nu putem discuta doar de faptul că există doar acces la magazinele de strictă necesitate, credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru”, a spus Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here