Cehii care controlează mari lanțuri de farmacii și jocuri de noroc din România – legături cu fostele servicii secrete comuniste și scandaluri de spionaj

Cel mai mare lanț de farmacii din Europa Centrală și de Est își consolidează prezența în România, devenind unul dintre cei mai mari jucători de pe piața națională de farmaceutice. Este vorba despre Dr. Max, deținut de grupul Penta Investment. Grupul este unul controversat în Cehia, unde numele său a fost legat de un mega-scandal de corupție cu implicații în lumea politică și a serviciilor secrete, scrie G4Media.ro.

Compania a anunțat că deschide în România peste 418 farmacii sub noul nume, în 93 de orașe din toată țara, după ce grupul din Cehia a cumpărat 43 de farmacii Belladonna. Anul trecut, Penta a mai cumpărat și A&D Pharma.

De asemenea, Penta Investment Group este acţionarul majoritar al Fortuna Entertainment Group, operator ceh de pariuri sportive şi jocuri de noroc care deține o cotă semnificatică din piața internă. În 2017 operatorul a preluat în România companiile Bet Active Concept, Bet Zone, Public Slots şi Slot Arena de la Fortbet Holdings. Fortuna Entertainment Group este cea mai mare companie care acționează în domeniul pariurilor și jocurilor sportive din Europa Centrală și de Est, cu peste 6.200 de angajați.

Grupul de investiții Penta Investment a fost fondat în 1994 de către Marek Dospiva (din Cehia) și Jaroslav Haščák, Juraj Herko, Martin Kúšik și Jozef Oravkin (din Slovacia) și a fost considerat un exemplu legat de modul în care nomenclatura comunistă și din fosta Cehoslovacie a reușit să se ”adapteze” la economia de piață. De altfel, ani întregi, Alojz Lorenc, fostul șef al Poliției secrete cehoslovace din vremea comunismului, a deținut o poziție importantă în companie, amplificând imaginea legăturilor cu trecutul comunist. Numele Penta a fost mențiunt ca un tribut pentru cei cinci fondatori.

Imaginea Penta Group a fost atinsă și de așanumitul Scandal Gorilla, o afacere de corupție care a izbucnit în Slovacia în 2012, descrisă pe larg la acea dată de Euractiv. Mai multe informații care descriau potențiale practici corupte între politicieni și companii au fost făcute publice, deși se pare că erau cunoscute în mediul politic și al jurnaliștilor cu câțiva ani înainte.

Numele lui Jaroslav Haščák a apărut în contextul scandalului. Documentele etichetate Gorilla și Gorilla1, publicate anonim în mediul online, în decembrie 2011, seamănă cu înregistrările realizate de un serviciu secret (aparent SIS), scrie spectator.sme.sk.

Aceste documente par să descrie rezultatul urmăririi lui Jaroslav Haščák, șeful grupului financiar Penta, în 2005 și 2006. Dosarul sugerează că Haščák a folosit un apartament pe strada Vazovova din Bratislava pentru întâlniri cu politicienii.

Scandalul Gorilla s-a terminat fără concluzii clare, după ce s-a invocat lipsa autentiticității înregistrărilor. Ulterior, Jaroslav Haščák a declarat pentru o publicație din Slovacia că persoanele și tranzacțiile care apar în dosarul Gorilla se bazează pe realitate, dar contextul acestor întâlniri nu este adevărat.

În prezent, grupul deține companii în domeniul sănătății, al serviciilor financiare, imobiliare, media și multe altele, potrivit siteului propriu. În total este vorba despre 57 de companii investiții.

În România activează în domeniul farmaceutic și de retail prin Dr. Max, o companie cu 15.000 de angajați la nivel european.

Foto: Fondatorii grupului Penta


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here