Cei 30 de ani de prietenie româno-germană vor fi sărbătoriți la un mare festival săsesc

Festivalul anual Haferland – un amestec de cultură, distracție și politică la nivel înalt – se va concentra anul acesta pe cei 30 de ani de prietenie dintre România și Germania.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, ambasadori și politicieni au confirmat că vor participa la festivalul din 29-31 iulie, care a fost creat inițial pentru a pune în lumina reflectoarelor mica, dar activa comunitate săsească.

„DE LA ÎNCEPUTURILE SALE CULTURALE, HAFERLAND S-A TRANSFORMAT DE-A LUNGUL ANILOR ÎNTR-UN EVENIMENT PUȚIN PROBABIL, DAR DE SUCCES, ÎN CARE FABRICAREA DE DULCEȚURI SE ÎNTÂLNEȘTE CU POLITICA DE NIVEL ÎNALT.”

Tratatul de prietenie

România și Germania au semnat un tratat de prietenie în aprilie 1992, când țara est-europeană ieșea din decenii de guvernare comunistă.

Relațiile au crescut treptat de-a lungul anilor, în mod semnificativ după ce Klaus Iohannis a devenit președinte, în 2014. Germania este principalul partener comercial al României.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a adăugat mai multă dinamică relației.

Kiev

La începutul acestei luni, Iohannis s-a alăturat președintelui francez, Emmanuel Macron, cancelarului german, Olaf Scholz și premierului italian, Mario Draghi, într-o vizită la Kiev, unde și-au arătat solidaritatea cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

În semn al importanței festivalului Haferland sau în traducere „Țara Ovăzului”, ministrul de externe Aurescu a confirmat că va susține acolo, în satul Criț, un discurs despre relațiile României cu Germania.

De la începuturile sale culturale, Haferland s-a transformat de-a lungul anilor într-un eveniment de succes, în care fabricarea de dulcețuri se întâlnește cu politicile de nivel înalt.

Tradiții săsești

Dedicat inițial reînvierii tradițiilor săsești aflate „pe moarte”, festivalul de mare anvergură este un loc în care turiștii pot interacționa cu ambasadorii și politicienii.

Anul acesta, în afară de politică și relații internaționale, festivalul va oferi turiștilor baluri, dansuri săsești, un concert de jazz, tururi cu bicicleta și o lansare de carte, după cum noi am relatat.

Festivalul a fost creat de Michael Schmidt, un antreprenor născut în regiunea Haferland. Și-a unit forțele cu cel mai bine vândut artist și compozitor german, Peter Maffay, și el un fiu nativ din aceste părți, pentru a crea festivalul.

Klaus Iohannis

Anul acesta, festivalul este din nou organizat cu sprijinul președintelui Klaus Iohannis, care este și etnic german.

Festivalul va avea, de asemenea, dezbateri despre rolul sașilor în comunitatea care acoperă satele Homorord. Criț, Viscri, Bunești, Mesendorf, Cloasterf, Saschiz, Archița, Roadeș si Rupea.

Prințul Charles a lansat la Sibiu cel mai mare proiect european de refacere a pădurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here