Cele două piste pentru sancțiuni sectoriale pe care ar putea merge UE în dosarul Belarus. Borrell: „Europenii ezită în continuare”

Foto: Wikimedia Commons

Exporturile de potasiu şi tranzitul gazelor ruseşti, surse importante de venit pentru Belarus, sunt două piste pentru sancţiunile economice analizate în prezent de către Uniunea Europeană, a declarat joi pentru AFP şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit Agerpres.

Oficialul a dat de înţeles că UE nu se va limita doar la închiderea spaţiului european pentru avioanele din Belarus.

„Şefii de stat şi de guvern ne-au cerut luni să propunem sancţiuni sectoriale. Sunt câteva care îmi vin imediat în minte, cum ar fi exporturile de potasiu şi tranzitul de gaze cumpărate din Rusia”, a declarat miercuri seara Borrell, în ajunul unei reuniuni informale la Lisabona a miniştrilor de externe ai UE.

„Belarus este un exportator major de potasiu: 2,5 miliarde de dolari. Totul trece prin ţările baltice. Aceasta este foarte uşor de controlat dacă se doreşte cu adevărat”, a subliniat el.

„Ne putem de asemenea imagina că gazele care ajung în Europa prin Belarus vin în continuare în Europa, dar printr-o altă conductă. Belarus şi-ar pierde atunci drepturile de tranzit, ceea ce nu este neglijabil”, a adăugat Borrell.

Un schimb de idei în această privinţă este prevăzut cu miniştrii de externe la Lisabona, a spus şeful diplomaţiei europene, precizând totuşi că la această reuniune nu se va adopta nicio decizie cu privire la regimul de la Minsk.

„Este clar că nu dorim să ne mulţumim doar cu măsuri mici, ci vrem să impunem sancţiuni împotriva aparatului economic şi tranzacţiilor în Belarus într-un mod destul de semnificativ”, a confirmat, joi, şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, la sosirea la reuniunea de la Lisabona.

„Este posibil să lovim sectoare ale economiei de care beneficiază regimul, dar este prea devreme să vorbim de un consens”, a avertizat totodată omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis, susţinător al unor sancţiuni dure împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Orice decizie privind sancţiunile necesită unanimitatea celor 27 de ţări membre ale UE.

„Europenii ezită în continuare asupra sancţiunilor economice, dar de această dată este nevoie să luăm într-adevăr măsuri a căror greutate Lukaşenko să o simtă”, a avertizat Borrell în acest interviu pentru AFP.

Indignaţi de deturnarea duminică la Minsk a unui avion de linie cu scopul de a aresta un opozant al regimului Lukaşenko, şefii statelor din UE au decis luni să interzică spaţiul european şi aeroporturile blocului comunitar pentru avioanele din Belarus, recomandând totodată companiilor aeriene din UE să evite spaţiul aerian belarus. De asemenea, Consiliul European a cerut punerea în practică a unui nou set de sancţiuni împotriva regimului de la Minsk.

„Fișa de post” a „ultimului dictator al Europei”: arestări în masă, exil forțat, tortură. 27 de ani sub bocancul lui „Sașa 3%”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here