Centenar | Sărbătoare în stil săsesc pentru cel mai vârstnic membru al comunitații

Sofia Folberth, Universul.net
Sofia Folberth, Universul.net

La două zile după ce a împlinit 100 de ani, Sofia Folberth a mers la biserică, a ținut un discurs și a avut 150 de invitați la prânzul ei de naștere, într-o zi fierbinte, într-o așezare din Transilvania.

Centenar

Centenara cu ochii strălucitori și tonici a savurat sâmbătă un șnaps, un pahar de vin rosé și pui cu mămăligă, înainte de a ieși la plimbare.

„Are multă vitalitate; se bucură de viața pe care a trăit-o”, spune Daniel Orban, un preot reformat maghiar, care i-a ținut companie la prânz.

Îmbrăcată în costum tradițional săsesc, doamna Folberth a stat de vorbă fericită cu oaspeții și familia, în germană și română, într-o sală de mese amenajată în zidurile bisericii fortificate din satul Criț.

Micul sat care din inima României găzduiește comunitatea săsească, invitată acum 800 de ani, de către un rege ungar, să se stabilească și să apere Transilvania, pe atunci slab populată.

Rude din Germania, preoți din zonă, locuitori, membri ai comunității etnice germane și alții au venit să îl sărbătorească pe cel mai bătrân saș în viață din România, aflat într-o formă bună.

Secretul

Universul.net a întrebat-o care îi este secretul. „Dacă te vaiți, nimeni nu te va ajuta”, sorbind dintr-un pahar de vin. „Eu mănânc orice. Am învățat în timpul războiului (Al Doilea Război Mondial – n.a.), că tot ce e de mâncat e bun”.

„Tata a zis întotdeauna: dacă te cheamă cineva la joc, joci și dacă e un corturar. Așa e și cu mâncarea: și dacă nu e așa bună, mănânci”.

Scriitoarea și jurnalista româncă Ruxandra Hurezean, care a scris două cărți împreună cu doamna Folberth despre viața ei și despre comunitatea sașilor din Criț, a spus că admiră rezistența și abilitățile organizatorice ale micii comunități germane din România, care a sosit în anii 1200.

Comunitate

„Este uimitor cum acești țărani care scoteau cartofi și mulgeau vaca au scris atât de bine și de riguros despre viața din comunitatea lor”, a declarat aceasta, pentru Universul.net. „Sofia are credință și are motivație și un motiv de viață. Nu este atât de strictă cu ceea ce mănâncă. Nu corpul, ci mintea a ținut-o în viață. E generoasă, a făcut multe pentru comunitatea ei și este cu adevărat inteligentă”.

În urmă cu câțiva ani, cele două femei au trecut prin documentele din zonă, privitoare la ceea ce se întâmplase în fiecare, documente întocmite de către disciplinații lideri ai comunității, din 1615 până în 1992. Materialele au fost copiate și digitalizate, altfel spus o consemnare a istoriei, dar și o moștenire de durată lăsată de Sofia Folberth comunității sale și istoriei românești.

Deportată

Sofia Folberth s-a născut imediat după încheierea Primului Război Mondial în comunitatea săsească pe care al Doilea Război Mondial avea să o tulbure mult prin pierderile suferite. După încheierea războiului, zeci de mii de oameni au fost deportați în Uniunea Sovietică.

Deportarea a fost efectuată la ordin sovietic, în 1945, și a dezrădăcinat între 60.000 și 75.000 de germani sau sași din România. Cel puțin 3.000 dintre deportați au murit înainte de eliberare.

Deportarea a făcut parte din planul sovietic de reparații de război germane, sub formă de muncă forțată.

Majoritatea supraviețuitorilor s-au întors în România între sfârșitul lui 1945 și 1952.

Etnicii germani

După al Doilea Război Mondial, Germania a introdus o politică de primire a populațiilor de origine germană din Europa de Est și Uniunea Sovietică. Între 1950 și 1989, aproximativ 242.000 de etnici germani au părăsit România, dintre care mulți au fost „vânduți” pentru valută.

După revoluția din 1989, alți 200.000 au emigrat, inclusiv Sofia Folberth, care nu a pre aplecat propriu-zis, căci se întoarce în Transilvania în fiecare vară.

„A VENIT odată cu BERZELE ȘI A PLeCAT CÂND S-A Făcut frig”

Au mai rămas doar patru familii în Criț, așezare cu o populație de aproximativ 600 de locuitori, și o singură familie în satul Fiser. Cu toate acestea, mulți se întorc în lunile de vară, așa cum s-a dovedit sâmbătă. Festivalul local, Haferland, creat de antreprenorul Michael Schmidt și starul rock german Peter Maffay, ajuns acum la al zecelea an, a reușit să reînvie tradițiile, precum și investițiile din partea Uniunii Europene.

Oameni precum Sofia Folberth au generat și interes în regiune.

„Acum câțiva ani, Sofia a fost la o petrecere, și-a aruncat bastonul și a început să danseze”, a spus Gheorghe Blaga, 76 de ani, care este român, dar îi admiră pe sași, „pricepuți la gestionarea banilor, organizați și foarte punctuali”.

KOMMERSANT | Nvidia a oprit „joaca”. Supercomputerele Sberbank, Yandex și MTS pot avea probleme

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here