Israelul a instalat duminică centre pentru teste antigen rapide în întreaga ţară, în contextul unei creşteri a cazurilor de infecţii în ultimele săptămâni, a anunţat serviciul de urgenţă Magen David Adom, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Magen David Adom (MDA) a deschis duminică 120 de staţii pentru detectarea rapidă a coronavirusului”, potrivit unui comunicat al echivalentului israelian al Crucii Roşii. Testul rapid, destinat în special persoanelor nevaccinate şi care au nevoie de un permis sanitar sau celor vindecate de COVID-19, oferă rezultatele în 15 minute.

Testul la aceste centre costă 52 de shekeli (aproximativ 17 euro) şi permite obţinerea unui permis sanitar din partea Ministerului Sănătăţii, cu o valabilitate de 24 de ore. De duminică dimineaţa, persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un test cu o durată de cel puţin de 24 de ore, în timp ce ministerul a anunţat, de asemenea, să extindă permisul de sănătate la copiii sub 12 ani din 20 august.

Israelul încearcă să evite o nouă carantină, în timp ce ţara a cunoscut în ultimele săptămâni o creştere a contaminărilor. „Intrarea în carantină se va impune ca ultimă soluţie”, a asigurat ministrul sănătăţii Nitzan Horowitz într-un comunicat, salutând lansarea testării rapide.

Ţară cu 9 milioane de locuitori, Israelul a fost unul dintre primii care au lansat, în decembrie, o vastă campanie de vaccinare, graţie unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer. Acest acord a oferit statului israelian acces rapid la milioane de doze plătite în schimbul datelor biomedicale despre efectele vaccinului.

Campania a permis reducerea numărului de cazuri, dar în ultimele săptămâni contaminările au crescut din nou odată cu răspândirea variantei Delta, mai contagioase, la adulţii nevaccinaţi, dar şi la persoanele vaccinate cu peste şase luni în urmă.

La 29 iulie, Israelul a lansat o nouă campanie pentru furnizarea unei a treia doze de rapel persoanelor în vârstă şi a reinstituit permisul sanitar.

Doar persoanele complet vaccinate, vindecate de COVID-19 sau cu un test negativ sunt autorizate să intre într-un local, în interior sau afară, cu o capacitate de peste 100 de persoane.

În ultimele 24 de ore, Israelul a înregistrat 2.886 de cazuri noi. Potrivit ultimului bilanţ oficial, ţara a înregistrat un total de 898.433 de cazuri de contaminare şi 6.535 decese de la începutul pandemiei.A

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here