CEPA: Borrell, mâna moartă a UE

Foto: Wikimedia Commons

Europa dezamăgește Administrația Biden, subliniază expertul Edward Lucas într-o analiză CEPA.

🔷 Auziți cum sar dopurile de șampanie la Kremlin?

Luna trecută, perspectivele regimului lui Vladimir Putin păreau sumbre. Acasă, durerea de cap numită Navalnîi se transforma într-o migrenă. În străinătate, americanii se întorseseră pe scenă. Mai multe sancțiuni, mai multe proteste și mai multă presiune păreau probabile.

Asta însă nu mai e valabil. Tabăra lui Navalnîi a întrerupt demonstrațiile în numele liderului său închis. Aceasta reflectă impulsul de acasă: mai mult Belarus decât Maidan. Sondajele de opinie descriu o sarcină descurajantă pentru opoziție. Mai grosolan fie spus, majoritatea rușilor îl preferă în continuare pe Putin. Dar noua tactică, de a ne baza pe presiunea externă, este un pariu. Statele Unite sunt departe, în timp ce Uniunea Europeană este distrasă de reacția sa poticnită în lupta cu pandemia și este jenată după vizita dezastruoasă la Moscova a șefului său de politică externă, Josep Borrell.

Merită să ne amintim că UE este de peste trei ori mai mare decât Rusia în termeni de populație și de zece ori mai mare în termeni de PIB. Dar nepriceputul Borrell s-a comportat mai mult ca un solicitant. I-a permis cu blândețe ministrului minciunii ruse, Serghei Lavrov, să domine o conferință de presă comună, stabilind agenda și reiterând punctele de discuție de la Kremlin, cum ar fi minciuna absurdă că otrăvirea lui Navalnîi a fost o cascadorie publicitară. O altă umilință pentru Borrell: Rusia l-a întâmpinat expulzând trei diplomați din țările UE.

La întoarcere, Borrell a dat publicității o postare plângăcioasă pe blog, apărându-și „diplomația principială” și avertizând că UE va „reflecta cu atenție” asupra comportamentului „regretabil” al Rusiei. Nimeni nu va tremura din cauza asta. Între timp, în Germania, noul lider CDU, Armin Laschet, spune că frecușul cu Rusia nu ar trebui să pună în pericol conducta de gaz Nord Stream 2. Cancelarul austriac Sebastian Kurz este de acord. „Poc!” – fac dopurile la Moscova.

Mai rău, UE este divizată pe subiectul China. Țările din 17 + 1 (un concurs de frumusețe în cadrul căruia statele cu probleme financiare din jumătatea de est a continentului concurează pentru favorurile regimului de la Beijing) au avut luni întregi pentru a stabili o poziție comună. Acum, cu un summit care se apropie marți (9 februarie), s-au trezit într-o zarvă totală. Beijingul dorește ca clienții săi să trimită reprezentanți la nivel înalt: șefi de stat sau premieri. La urma urmei, summitul virtual este găzduit chiar de împăratul chinez, Xi Jinping. Deci, ce vor face cei 17?

Lituania și Estonia au refuzat să se închine; Și Letonia probabil va trimite doar un ministru de externe. Și președintele slovac, admirabila Zuzana Čaputová, este în asentiment. Așa cum era de așteptat, participă celebrul președinte ceh Miloš Zeman, la fel ca și ungurul Viktor Orban. Dar adevăratul șoc este că președintele polonez, Andrzej Duda, își va reprezenta țara – de departe cea mai mare și cea mai importantă din regiune. Am discutat cu o personalitate de rang înalt din cancelaria prezidențială despre acest lucru. Nu am primit un răspuns satisfăcător.

Cel mai rău lucru este lipsa unei poziții comune. Reprezentarea la nivel înalt, plus un mesaj dur cu privire la drepturile omului, Taiwan, Hong Kong și alte probleme ar putea fi ușor de apărat. Ba chiar i-ar putea prinde bine împăratului Xi să audă același mesaj de la mai mulți străini. Boicotul unui număr mare de țări ar fi, de asemenea, binevenit. Dar acest răspuns confuz ne demonstrează cât de ușor îi este Chinei să provoace discordie și să conducă în Europa. Iar de asta beneficiază și Kremlinul.

Între timp, Angela Merkel insistă asupra faptului că UE trebuie să aibă propria politică privind China, nu doar să o copieze pe cea americană – un răspuns slab față de inversarea rapidă a președintelui Joe Biden în legătură cu retragerea nebunească de către Trump a trupelor din Germania. Noua administrație americană spune și face lucrurile corecte. Dar are nevoie de ajutor din partea Europei. Până în prezent, acest lucru lipsește cu desăvârșire. 🟦

2 COMENTARII

  1. Borell.un socialist ,adica varianta occidentala a comunismului!!! La fel cum la OMS e pus un slugoi al comunistilor chinezi ,sau la ONU,tot unul de-al lor,sa controleze banii tarilor bogate ,ca USA ,Canada …SCHIMBARE!Altfel,banii bagati in aceste organizatii se duc direct in conturile dictatorilor putin si xi jinping!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here