Ceva rar. Protest pe străzile din Beijing împotriva liderului chinez

Sursa: Twitter

Protest rar împotriva lui Xi Jinping, în China, cu câteva zile înainte de congresul Partidului Comunist, notează CNN

Principalele linii ale textului: 

 • Un rar protest împotriva liderului chinez, Xi Jinping, și a politicilor sale s-a încheiat joi la Beijing, cu doar câteva zile înainte ca acesta să-și asigure un al treilea mandat la putere printr- o întâlnire cheie a Partidului Comunist aflat la guvernare.
 • Fotografiile care circulau pe Twitter, joi după-amiază, arătau două bannere atârnate de-a lungul unui pasaj superior al unei artere majore din nord-vestul capitalei chineze, cu mesaje contestatare la adresa politicii neînduplecate de Zero Covid și a guvernării autoritare a lui Xi.
 • „Spune nu testului Covid, da alimentelor. Nu blocării, da libertății. Nu minciunii, da demnității. Nu revoluției culturale, da reformei. Nu marelui lider, da votului. Nu fii sclav, fii cetățean”, se arată într-un banner.
 • „Intră în grevă, înlătură-l pe dictatorul și trădătorul național Xi Jinping”, scrie pe celălalt.
 • Fotografiile și videoclipurile arată, de asemenea, fum în preajma podului și o înregistrare vocală a sloganurilor de protest redată în difuzor.
 • Când CNN a ajuns, joi, la Podul Sitong în jurul orei 15.30, nu au putut fi văzuți protestatari sau bannere. Cu toate acestea, un număr mare de trupe de securitate se afla pe pasajul superior și în apropiere. De asemenea, personalul de securitate a fost zărit patrulând fiecare pasaj superior pe care CNN a trecut cu mașina, pe a treia centură.
 • Autoritățile chineze nu au comentat imediat incidentul. CNN a contactat poliția din Beijing pentru comentarii.
 • Pe rețelele sociale chineze, discuțiile despre protest au fost puternic cenzurate. Unii utilizatori și-au exprimat sprijinul și admirația față de protest, cu hashtag-urile #Beijing și #Haidian. Alții au distribuit hitul pop chinezesc, „Războinicul singuratic”, făcând referire indirectă la protestatar. Multe dintre aceste postări au fost eliminate rapid.
 • Protestul public împotriva conducerii este ceva extrem de rar în China, mai ales în perioada premergătoare unor reuniuni politice importante, când autoritățile transformă Beijingul într-o fortăreață pentru menținerea securității și a stabilității. Congresul național al Partidului Comunist, ce are loc de două ori într-un deceniu, este cel mai important eveniment din calendarul politic al Chinei.
 • La cel de-al XX-lea Congres al Partidului, care începe duminică, se așteaptă ca Xi să încalce normele recente și să-și prelungească domnia pentru un alt mandat, deschizând potențial calea pentru o guvernare pe tot parcursul vieții.
 • Xi, cel mai puternic și mai autoritar lider chinez din ultimele decenii, a dus o represiune amplă pentru a distruge disidența, atât în ​​cadrul partidului, cât și în societate, în general.
 • Politica sa draconiană de Zero Covid a alimentat o frustrare crescândă a poporului, deoarece blocajele continuă să răstoarne viețile oamenilor și să provoace populației în economie.

Lumea pe care o vrea China

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here