Un fost fotbalist român, lider al unei temute grupări interlope care a dominat orașul Torino, arestat în Italia

Un fost fotbalist român, devenit interlop, a condus o grupare care i-a speriat chiar și pe mafioții albanezi din Torino. Românul a fost arestat la cererea procurorilor italieni anti-mafia și este acuzat de zeci de infracțiuni.

Fostul fotbalist Adrian Ionuț Chelariu (fost Mihăilă), din Iași, zis Ochi, a fost condamnat la închisoare în Italia, fiind considerat unul dintre liderii grupării „Brigada” care a dominat orașul Torino. Chiar și temuții interlopi albanezi s-au ferit să intre în vreun conflict cu gruparea românilor.

În urmă cu câțiva ani, ziarele italiene Corriere dela Sera și La Repubblica au publicat detalii din ancheta instrumentată de autoritățile italiene. Potrivit acestora, gruparea „Brigada” ar fi dominat orașul Torino.

Gruparea a fost creată de Viorel Oarză, fost boxer profesionist din Iași.

Violenţa românilor i-a determinat pe italieni să compare clanul „Brigada“ cu celelalte grupări de tip mafiot mult mai cunoscute din Peninsulă cum ar fi ‘Ndrangheta sau Cosa Nostra.

Cum a ajuns fostul sportiv în vizorul autorităților italiene

Ieșeanul de 40 de ani a relatat, acum un an, problemele pe care le-a avut în Italia.

Am făcut sport de performanță atât în România, cât și în Italia. Am plecat în Italia în 2001, tocmai pentru a face sport. Am ajuns la Torino. Am evoluat pentru echipa Solano Mobili de Nichelino, dintr-o localitate din apropierea orașului Torino, unde se află cea mai mare comunitate de români. În iunie 2013, luptătorii anti-mafia din Italia au efectuat descinderi și ne-au luat.

A fost vorba despre 14 români, sportivi, care ne aflam acolo, aproximativ zece dintre noi fiind din Iași. Am fost acuzați de orice, poate mai puțin de terorism! Avem 27 de capete de acuzare, inclusiv de omor sau trafic de arme.  Totul a pornit de la o plângere făcută la Parchet, pentru că noi aveam trei discoteci în zona respectivă. Procurorii italieni au afirmat că românii ar fi controlat toată regiunea Piemonte din 1992. Eu, în 1992, nici nu aveam buletin!”, a povestit Adrian Mihăilă pentru BZI.

Ieșeanul a mai relatat că, în zonă, nimeni nu a reușit să le creeze probleme românilor, acest lucru generând un fel de vrajbă cu celelalte minorități.

Au spus că noi constituiam cea mai mare grupare mafiotă din Italia, nefiind originari din Peninsulă. Am fost condamnați ca fiind parte din cea mai mare grupare mafiotă din sud-estul Europei. La prima instanță, eu am luat o pedeapsă de 21 de ani și 6 luni de închisoare. Până acum, am executat în arest 4 ani. Anchetatorii italieni au spus că, de fapt, noi am fi controlat regiunea și că am fi primit bani de peste tot. Am fost acuzat că aș fi fost «cap de mafie»”, a adăugat Adrian Mihăilă.
De fapt, noi am fost invidiați, pentru că nu se întâmpla în cluburile noastre ce se întâmplă acum prin alte părți.

Moldovenii și albanezii vin și îți iau femeia, îți iau tot și nu ai ce să faci! De noi, albanezii nici nu s-au putut atinge, măcar să ne provoace o zgârietură, acesta fiind și motivul pentru care, acum, oamenii regretă că nu mai suntem noi acolo. Și procurorii au pornit de la ideea asta: cum de noi, românii, nu putem fi afectați de albanezi, care sunt considerați cei mai agresivi din zona respectivă!”, a subliniat Mihăilă.

Condamnarea

Magistrații Curții de Apel Iași au admis recent cererea de arestare făcută pe numele lui Adrian Ionuț Chelariu (fost Mihăilă).

Instanța admite propunerea de arestare provizorie în vederea predării formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Dispune arestarea provizorie a persoanei solicitate Adrian Ionuț Chelariu (fost Mihăilă), în vederea predării în baza semnalării introduse în Sistemul de Informații Schengen de Biroul SIRENE național din Italia, în vederea executării unui rest de pedeapsă de 10 ani, 3 luni de închisoare, din pedeapsa de 13 ani, 2 luni și 20 de zile de închisoare, aplicată prin hotărârea emisă de Curtea de Apel din Torino pe data de 18 octombrie 2018, pentru comiterea a 15 infracțiuni de conspirație infracțională de tip mafia armată, sprijinire și instigare la prostituție, violență privată, săvârșite între mijlocul anului 2009 și iunie 2013 în localitățile Torino, Rimini, Carmagnola (Torino) și alte locuri din provincia Torino, în calitate de autor și complice (infracțiuni: participare la o grupare infracțională, traficul ilicit de stupefiante și substanțe psihotrope), pe o durată de 15 zile”, au precizat magistrații ieșeni.

Procesul a fost amânat, pentru a se înainta mandatul european de arestare, însoțit de traducerea în limba română, conform BZI.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here