China, acuzată că răpește uigurii aflați în exil. Cum încearcă o echipă de avocați să-l facă reponsabil pe Xi Jinping de genocid

Foto: Victims of Communism Memorial Foundation/Facebook

Mii de uiguri care fug de atrocitățile din China sunt aduși cu forța înapoi, într-o campanie de răpiri organizată de agenții chinezi. Cazul urmează să ajungă pe masa Curții Penale Internaționale, relatează The Times.

Avocații exilaților uiguri vor depune noi dovezi ale răpirilor, ca parte a efortului de a-l aduce pe liderul de la Beijing, Xi Jinping, în fața CPI pentru a fi judecat de genocid și crime împotriva umanității.

Deoarece China nu este un stat membru al mecanismului CPI, instanța nu are competența de-a investiga abuzurile comise în Xinjiang, unde mai mult de 1 milion de uiguri au fost închiși în lagăre și supuși torturii, foametei, violului și sclaviei.

În schimb, avocații se concentrează pe acțiunile agenților chinezi care urmăresc exilații uiguri în țări în care CPI are jurisdicție, cum ar fi Tadjikistan, țară învecinată cu regiunea Xinjiang. Un dosar de probe prezentat joi la Haga documentează micșorarea comunității uigure din Tadjikistan de la 3.000 la 100 de persoane din cauza răpirilor.

„Dovezile descriu un plan extrem de bine organizat al autorităților chineze de a-i «colecta» pe uigurii care trăiesc într-un stat afiliat CPI și a-i deporta în China, unde li se va pierde orice urmă”, a declarat Rodney Dixon, avocatul britanic care a depus plângerea. „Pe baza acestui nou dosar de probe prezentat procurorului CPI, care arată acțiunile autorităților chineze în Tadjikistan, este clar că CPI are competența de-a deschide o anchetă.”

China a devenit din ce în ce mai preocupată de rolul exilaților uiguri în străinătate, care dezvăluie atrocităților din Xinjiang, regiune pe care musulmanii uiguri o numesc Turkistanul de Est.

Plângerea a fost depusă de o echipă internațională condusă de Dixon în numele a două grupuri de exilați uiguri, Guvernul în Exil al Turkistanului de Est și Mișcarea Națională de Trezire a Turkistanului de Est.

Dovezile documentează modul în care oficialii de la consulatul chinez din Tadjikistan au condus campania de identificare și „repatriere” a exilaților uiguri.

Numărul răpirilor a crescut considerabil în perioada 2016-2018.

Consulatul Chinei în Tadjikistan deține „controlul complet asupra documentelor uigurilor și întârzie în mod intenționat acordarea de vize, permise de muncă și alte documente de care au nevoie aceștia pentru a locui în Tadjikistan”, se menționează în dosar.

„Agenții chinezi ai Biroului de Securitate Publică care se află în Tadjikistan dirijează apoi efectuarea raidurilor, în special în bazarurile în care muncesc uigurii, și direcționează poliția locală tadjică ca să-i rețină pe toți uigurii care nu au documentele «în ordine».”

În dosar este relatat un caz în care un întreg bazar a fost „luat cu asalt și blocat până când toți uigurii care lucrau acolo au fost ridicați. Aceștia sunt apoi deportați în China în grupuri mici, de câte zece persoane, pentru a nu atrage atenția.”

Mulți dintre cei deportați ajung în lagăre de reeducare.

Poziția administrației Biden față de acest subiect? Recent, secretarul de stat Antony Blinken a spus că regimul comunist chinez comite un genocid împotriva uigurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here