China ar putea conduce în mod secret teste nucleare cu putere explozibilă scăzută în ciuda afirmațiilor Beijingului că respectă cu strictețe un acord internațional care interzice testele nucleare, potrivit unui nou raport privind controlul armelor făcut public de către Departamentul de Stat, relatează Wall Street Journal.


Raportul nu prezintă dovezi că China încalcă promisiunea de a respecta acordul, dar menționează o serie de activități care ”produc îngrijorare” că Beijingul ar putea să nu respecte interdicția de testare a armelor nucleare.
Îngrijorările au pornit de la o activitate crescută în zona de testare Lop Nur, unde au loc inclusiv excavări, și presupusa folosire de către Beijing a unor camere speciale pentru a controla exploziile.
Un alt factor care hrănește suspiciunile Statelor Unite este întreruperea în ultimii ani a transmisiilor de date de la stațiile de monitorizare de pe teritoriul chinez desemnate să detecteze emisii radioactive și vibrații seismice.
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns cererilor de a comenta.
Acordul din centrul disputei este Tratatul pentru interzicerea totală a experienţelor nucleare, încheiat în 1996.
Acordul permite o varietate de activită pentru a asigura siguranța și fiabilitatea armelor nucleare, inclusiv experimente care implică material radioactiv cu anumite condiții.
Tratatul nu este învigoare pentru că nu a fost ratificat de destule țări, deși SUA și China spuns că respectă termenii. Deși ambele state au semnat acordul, niciuna dintre ele nu l-a ratificat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here