„Americanii sunt aici, vor rămâne aici”. Dividendele sincronizării dintre agenda românilor și agenda SUA

Sursa: Presidency.ro

„Cine se așteaptă ca mesajul luptei anticorupție să dispară din arsenalul american, nu a înțeles că problema legată de corupție e o chestie de securitate, nu de valori sau de persoane”, sublinia prof. Dan Dungaciu, într-un interviu acordat recent Universul.net.

O observație care redă cu precizie în primul rând substanța Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. O stare de fapt care, pe de altă parte, nu reprezintă o noutate, dar pe care, după cum sugera și Dan Dungaciu în interviul amintit, unii politicieni ajunși în poziții-cheie au ignorat-o constant.

Cum?

 • Fie încercând să dubleze Parteneriatul Strategic România-SUA cu unul identic cu China (un non-sens geopolitic de toată frumusețea), așa cum s-a întâmplat în epoca PSD Ponta. (Vom reveni cu o poveste interesantă și pe tema asta, în zilele care urmează).
 • Fie încercând să captureze statul român cu entuziasmul și siguranța de sine pe care le-am putut vedea la lucru în Republica Moldova (PSD Dragnea, în 2017-2019).

Corul politicienilor români „experimentați” și cu agendă nu neapărat bine clarificată în fața alegătorilor și opiniei publice a avut o înțelegere precară și în ceea ce privește dinamica relației bilaterale în timpul Administrației Trump.

Indiferent cât de tumultuoasă este uneori politica internă de la Washington, în urmărirea obiectivelor strategice, cel puțin a celor tangente regiunii noastre, SUA nu au făcut niciun rabat.

Dintr-un atare punct de vedere, cei trei ani care s-au scurs din mandatul lui Donald Trump au pus în lumină o realitate de care nu poți face abstracție decât dacă te afli, ca politician român, într-una dintre cele două situații-limită: ai o capacitate intelectuală redusă, ori știi bine ce faci, doar că slujești unor interese contrare celui național și celui euroatlantic, ca atare mergi înainte cu orice preț.

Este adevărat că guvernările PSD-ALDE din perioada 2017-2019 au scos la înaintare și „personalități” de tipul Dănuț Andrușcă, ministrul-anecdotă de la Economie, sau premierul-marionetă Viorica Dăncilă, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Dar să pui atentatele din ultimii trei ani la adresa statului de drept și a orientării strategice a României pe umerii primei variante, înseamnă să te lași, inexplicabil, pradă erorii.

În acest context, mesajul de Anul Nou al ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman, are câteva merite certe.

Este în primul rând o lovitură preventivă direcționată spre liderii politici și formatorii de opinie tentați să persiste în confecționarea de narațiuni alternative cu privire la sensul, legitimitatea și obiectivele relației bilaterale dintre cele două țări.

În al doilea rând, e un mesaj care sincronizează activitatea Ambasadei SUA la București cu ultimele evoluții politice din România, marcate de două fenomene cruciale, care pe parcursul anului 2019 au cunoscut un vârf al manifestării lor: existența unei mase critice de susținători ai agendei euroatlantice a țării și la nivelul societății, și la nivelul scenei politice.

Protestele, prezența mare la vot, opțiunea decisivă la urne (europarlamentare și prezidențiale), mobilizarea fără precedent a unor grupuri profesionale pentru a contracara manevrele din culise menite să deraieze sisteme critice (vezi reacțiile masive în rândul magistraților legat de modificarea legilor justiției și Secția specială) sunt dovada că societatea românească este azi cât se poate de vie, are aspirații și e capabilă să urmărească atingerea acestora.

Un detaliu care, după cum o relevă mesajul de Anul Nou al ambasadorului Zuckerman, nu a trecut neobservat la Washington, din moment ce Ambasada SUA de la București inițiază, practic, un dialog fără precedent cu societatea civilă din România.

Dovada: chiar numeroasele pasaje în care diplomatul american li se adresează direct „românilor”, pe teme cât se poate de palpabile pentru populație:

 • creșterea nivelului de trai
 • traficul de persoane
 • recuperarea la buget a banilor dobândiți ilegal
 • relația cetățean-politician
 • nevoia urgentă de a face să dispară specia baronilor care au ținut dezvoltarea în loc și au creat poli ai sărăciei

Apoi, e evidentă susținerea pe care SUA este pregătită să o ofere pe mai departe forțelor politice democratice care și-au asumat o agendă de politică externă în primul rând transparentă și în al doilea rând neechivoc orientată spre Vest, valorile statului de drept, pieței libere, libertății de exprimare.

Aceste forțe politice sunt aceleași care au beneficiat, în cele două alegeri din 2019, de un suport popular solid, iar din acest punct de vedere congruența dintre interesul societății românești și interesul SUA este mai mult decât evidentă. O punte care exista și înainte, dar a cărei vizibilitate este acum mai mare, grație modului în care a fost conceput mesajul ambasadorului SUA. Iar vizibilitatea, în asemenea cazuri, este ea însăși un element crucial.

Iar 2020 mai aduce ceva: O aliniere clar enunțată între aspirațiile societății și cele ale politicii americane în regiune pe dimensiunea luptei anticorupție. După trei ani de guvernare PSD-ALDE, acest capitol a intrat în comă, pe fondul presiunilor legislative și politice la care instituțiile din sistemul judiciar și magistrații au fost supuși.

Cea mai importantă prioritate „este reforma judiciară, pentru a asigura un sistem judiciar şi penal fiabil şi transparent şi pentru eliminarea capacității infractorilor de a păstra câștigurile obţinute în mod ilicit”, scrie ambasadorul Adrian Zuckerman, în mesajul său de Anul Nou, care adaugă: „Statele Unite se angajează să îşi folosească toate resursele de aplicare a legii disponibile, pentru a ajuta România să scape de flagelul corupţiei”.

Să ne amintim, așadar, sub ce nori cenușii a debutat 2019 și vom pricepe cât de mult am câștigat în cele 12 luni care au urmat.

Dar mai presus de asta, să ne amintim că la temelia readucerii României a fost tocmai că nu am tratat cu resemnare starea de fapt. Ceea ce, având în vedere că urmează două noi rânduri de alegeri în 2020, e cu atât mai important de conștientizat.

Mai jos, o selecție a celor mai importante semnale cuprinse în mesajul de Anul Nou al ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman:

 • Acum este timpul ca toţi românii să îşi crească nivelul de trai, nu doar elita şi cei cu legături politice.
 • Americanii sunt aici, vor rămâne aici şi, împreună cu poporul român, vor realiza lucruri extraordinare în 2020.
 • Românii au suferit destul. Acum este momentul ca ei să prospere. Acum este timpul ca toţi românii să îşi crească nivelul de trai, nu doar elita şi cei cu legături politice. Preşedintele Trump şi Guvernul Statelor Unite sunt angajaţi să colaboreze cu preşedintele Iohannis şi cu guvernul premierului Orban asupra unei diversităţi de priorităţi.
 • Cea mai importantă dintre acestea este reforma judiciară, pentru a asigura un sistem judiciar şi penal fiabil şi transparent şi pentru eliminarea capacităţii infractorilor de a păstra câştigurile obţinute în mod ilicit.
 • Elitele şi persoanele cu legături politice nu ar trebui să aibă un refugiu în interiorul sau în afara României. Statele Unite se angajează să îşi folosească toate resursele de aplicare a legii disponibile, pentru a ajuta România să scape de flagelul corupţiei.
 • Rolul crucial al României în NATO, apărând flancul estic al Europei, nu poate fi subestimat.
 • Capacitatea oligarhilor şi a baronilor cu legături politice de a controla interesele de afaceri şi de a limita concurenţa pe piaţa liberă trebuie să ia sfârşit. Este nevoie de privatizări suplimentare. 
 • Combaterea traficului de persoane, o încălcare a drepturilor elementare ale omului şi a decenţei, pe care ambele noastre naţiuni şi-au luat angajamentul să o sprijine, va fi o prioritate

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here