China cere NATO să înceteze să mai dea vina pe alţii în legătură cu războiul din Ucraina

Sursa foto: news.cgtn.com

China a transmis marţi NATO să „înceteze să mai transfere vina” în legătură cu războiul din Ucraina, după ce şeful alianţei militare occidentale a acuzat Beijingul că a agravat conflictul prin susţinerea Rusiei, relatează AFP, citată de News.ro.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni ca Beijingul să fie tras la răspundere pentru ceea ce oficialii americani au numit un impuls major al exporturilor destinate să reconstruiască industria de apărare a Rusiei.

China se prezintă ca o parte neutră în războiul din Ucraina şi spune că nu trimite asistenţă letală niciuneia dintre părţi, spre deosebire de Statele Unite şi alte naţiuni occidentale.

Marţi, Beijingul a declarat că NATO „ar trebui să se angajeze în auto-reflecţie, mai degrabă decât în defăimări şi atacuri arbitrare la adresa Chinei”.

„Îi sfătuim (pe cei de la NATO) să înceteze să mai transfere vina şi să semene discordie, să nu mai pună gaz pe foc şi să instige la confruntare, ci mai degrabă să facă ceva practic pentru soluţionarea politică a crizei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian.

Parteneriatul strategic dintre China şi Rusia a făcut să apropie cele două ţări din ce în ce mai mult de la invazia rusă din Ucraina, dar Beijingul a respins afirmaţiile occidentale potrivit cărora ar ajuta efortul de război al Moscovei. Cu toate acestea, China a oferit un colac de salvare esenţial pentru economia izolată a Rusiei, comerţul fiind în plină expansiune de la începutul conflictului.

Vineri, miniştrii de externe din G7 şi-au exprimat „îngrijorarea puternică” cu privire la transferurile de materiale cu dublă utilizare şi componente de armament de la întreprinderi chineze către Rusia, care sunt folosite de Moscova pentru expansiunea sa militară.

China nu a venit la summitul pentru pace din weekend găzduit de Elveţia şi promovat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a reafirmat cererile Kievului ca Rusia să părăsească teritoriul ucrainean pentru a se obţine pacea.

Preşedintele chinez Xi Jinping „a încercat să creeze impresia că se plasează pe un loc secundar în acest conflict, pentru a evita sancţiunile şi pentru a menţine fluxul comercial”, a declarat luni Stoltenberg, aflat în vizită la Washington. „Dar realitatea este că China alimentează cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a spus el, avertizând că „la un moment dat, ar trebui să existe consecinţe”.

Luna viitoare, NATO îşi sărbătoreşte cea de-a 75-a aniversare cu un summit la Washington, care are ca scop să trimită un mesaj decisiv pe termen lung de susţinere a Ucrainei, înaintea luptei electorale din SUA dintre Joe Biden şi Donald Trump. „Cu cât sprijinul nostru pe termen lung este mai credibil, cu atât mai repede Moscova va realiza că nu ne poate aştepta”, a declarat Stoltenberg. „Poate părea un paradox, dar calea spre pace înseamnă mai multe arme pentru Ucraina”, a spus el.

Jens Stoltenberg: Calea spre pace trece prin mai multe arme pentru Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here