Jordan Bardella, starul extremei dreapta din Franţa, nu vrea să fie premier decât dacă are majoritate absolută

Sursa: X

Jordan Bardella, preşedintele Rassemblement National (RN), partidul de extremă dreapta care, potrivit sondajelor, va câştiga alegerile legislative anticipate din Franţa, convocate la sfârşitul acestei luni, nu este dispus să-şi asume dificultatea unei guvernări care să nu dispună de majoritate absolută în Parlament. El a declarat într-un interviu că aceasta este condiţia pentru a prelua fotoliul de premier, notează News.ro.

„Cine poate să creadă că vom putea schimba viaţa de zi cu zi a francezilor coabitând cu o majoritate relativă? Nimeni”, a declarat preşedintele RN într-un interviu acordat luni ziarului Le Parisien. „Pentru a guverna, am nevoie de o majoritate absolută”, a spus Jordan Bardella, care şi-a prezentat condiţiile pentru a merge la Matignon.

Totul va depinde, aşadar, de scorul obţinut de Rassemblement National la alegerile legislative anticipate, iar sosirea sa pe Rue de Varenne este acum legată de măsura în care partidul naţionalist va avea un punct de sprijin puternic în Adunarea Naţională. În interviul pentru Le Parisien, eurodeputatul de 28 de ani, considerat starul prezentului în politica franceză, a lăsat să se înţeleagă că nu va fi prim-ministru decât dacă francezii îi vor da 289 din cei 577 de deputaţi de la Palatul Bourbon.

Partidul său, condus din umbră de Marine Le Pen, este în frunte în intenţiile de vot la nivel naţional, dar este încă prea devreme pentru a spune cât de profund va fi posibilul său succes. Însă, observă Le Figaro, este pentru prima dată când tânărul lider, care duce o campanie cu un slogan clar – „Bardella prim-ministru” – îşi pune în balanţă numirea la Matignon.

Jordan Bardella a declarat miercurea trecută la RTL că în caz de victorie la cele două tururi de scrutin, din 30 iunie şi 7 iulie, trupele sale sunt „pregătite să guverneze”. El a afirmat că partidul său are chiar „un număr de proiecte de lege gata să intre în vigoare”.

„Fiecare zi care trece ne aduce mai aproape de putere”, a spus el.

Promiţând un „guvern de uniune naţională” cu alte grupări politice, el le întinsese o mână celor de la LR (Les Republicains, dreapta tradiţională), pe care preşedintele lor Éric Ciotti a acceptat-o câteva ore mai târziu, la TF1, împotriva majorităţii covârşitoare a liderilor partidului, anunţând că se aliază cu Bardella. Dar dacă cei doi oameni politici speră să câştige împreună puterea, vor apărea disensiuni în legătură cu abrogarea reformei pensiilor, adoptată în urmă cu un an. Această constatare l-a determinat pe Jordan Bardella să îi transmită luni seara un mesaj noului său partener: „Consecvenţa înseamnă că RN este cel care conduce această coaliţie”.

Unii analişti sunt de părere că în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2027, când Marine Le Pen, „mama spirituală” a lui Jordan Bardella, speră să câştige în sfârşit fotoliul de preşedinte la care încearcă să acceadă de ani de zile, o guvernare RN dificilă, într-o perioadă economică dificilă, nu ar fi convenabilă pentru perspectivele ei electorale, astfel că Bardella ar evita, de fapt, Matignon-ul, în ciuda sloganului său.

 

Ana Birchall și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here