China de la firul ierbii. Ce povestesc producătorii chinezi, striviți de politica zero-Covid

Țesătorul Tony Xie nu s-a așteptat niciodată că mutarea produselor sale de pe o parte pe alta a drumului ar fi o misiune imposibilă, informează South China Morning Post.

<< În mod normal, ar fi un proces simplu de a transporta țesăturile albe pe care le produce fabrica sa la uzina de imprimare și vopsire de peste drum, unde sunt adăugate modele și culori pentru clienții săi de peste mări.

Dar cele două clădiri se află în zone administrative diferite ale orașului Jiaqing, care este situat la 120 km sud-vest de Shanghai, în prospera provincie Zhejiang, ceea ce înseamnă că sunt separate una de cealaltă din cauza restricțiilor locale legate de coronavirus.

„Există câteva fabrici mici care îndrăznesc să încalce controalele pandemiei, folosindu-se în secret de oameni pentru a introduce clandestin suluri de țesătură către instalațiile de imprimare și vopsire pentru procesare”, a spus Xie. „Dar este imposibil pentru noi să facem acest lucru, cu mai mult de 20 de containere de produse semifabricate.”

Ar fi trebuit să fie un început de an optimist pentru Xie, să proceseze comenzile din Asia de Sud, Africa și Orientul Mijlociu după vacanța de Anul Nou Lunar din februarie.

Dar Xie a spus că „lanțul de aprovizionare a fost complet întrerupt de la mijlocul lunii martie”, din cauza valului Omicron din Shanghai, care s-a răspândit și a perturbat regiunea învecinată a Deltei Râului Yangtze, care cuprinde cel mai calificat lanț industrial și grupuri de orașe din China.

Au fost făcute promisiuni pentru a elimina restricțiile inutile de trafic, dar Xie a observat puține îmbunătățiri, cu produse semifabricate în valoare de aproximativ 8 milioane de yuani (1,26 milioane USD) îngrămădite în depozitul său.

„Există multe dificultăți în gestionarea unei afaceri în acest moment, cum ar fi lipsa de comenzi sau lanțul de capital, prețurile crescânde ale materiilor brute sau probleme de logistică – toate acestea au un sens, dar acum este doar o prostie”, a adăugat el.

Pe fondul controalelor stricte ale coronavirusului, chiar dacă Xie și-ar putea finaliza comenzile, s-ar confrunta în continuare cu dificultăți în transportul mărfurilor în portul Ningbo-Zhoushan.

Camionele containere trebuie să vină la fabrica noastră din portul Ningbo pentru a încărca mărfuri, dar acestea pot fi blocate de guvernele locale pe parcurs”, a adăugat el.

„Chiar dacă șoferii de camion pot trece prin cele două blocaje rutiere, nu vor putea merge [mai departe]. Pur și simplu continuă.”

Xie este acum îngrijorat de pierderea comenzilor valoroase din străinătate, pe măsură ce blocarea din Shanghai continuă, cu infecții zilnice care încă nu au ajuns la punct critic, iar întreruperile de lanț de aprovizionare și logistice continuă.

Producătorii din China au beneficiat aparent de o creștere a noilor comenzi după ce Vietnam și India nu au putut produce bunuri din cauza perturbărilor cauzate de coronavirus, dar acum producătorii din China sunt supuși unei presiuni similare.

„Mulți oameni au împrumutat bani pentru a extinde capacitatea de producție în ultimii doi ani. Au fost importate 3.000 de mașini noi de tricotat din Germania într-un singur oraș, fiecare costând aproximativ 3 milioane de yuani, iar fiecare mașină are nevoie de doi operatori la un salariu lunar de 15.000 de yuani”, a spus el.

„Acum o mulțime de astfel de mașini sunt lăsate pe raft, dar proprietarii fabricilor trebuie să plătească datoriile și forța de muncă.”

Firma de urmărire a mărfurilor din SUA, Freightos, a avertizat că o blocare îndelungată a centrului financiar al Chinei ar putea duce la cea mai semnificativă întrerupere logistică de la începutul pandemiei.

Congestia continuă să crească în unul dintre cele mai aglomerate porturi de containere din lume, portul Ningbo-Zhoushan fiind sub presiunea unui număr tot mai mare de cazuri de coronavirus.

„Opririle producției, depozitele închise și perturbările severe ale capacității de transport – în ciuda măsurilor guvernamentale de a reduce restricțiile rutiere – fac ca disponibilitatea exporturilor să scadă drastic. Volumul exporturilor aeriene și oceanice se scufundă odată cu ele”, a spus Freightos la începutul acestei luni.

Situația lui Xie nu este unică în orașele din Delta Râului Yangtze, unde fabricile și comercianții au fost forțați să închidă operațiunile în diferite grade, iar perturbările se răspândesc și în alte provincii.

Nemulțumirile din sectorul logistic și întreruperile din lanțul de aprovizionare sunt în contrast puternic cu planul Beijingului de a depăși punctele de sufocare și cu măsurile sale segmentate de a construi o piață unificată care să permită circulația ușoară a mărfurilor.

„Cadrele locale se concentrează pe limitarea pandemiei – singura misiune pentru ei înaintea celui de-al 20-lea congres al partidului din toamnă”, a spus un consilier guvernamental care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității problemei.

„Nu sunt dispuși să aibă grijă de un grup minoritar, cum ar fi șoferii de camioane, care le-ar putea submina eforturile de a atinge zero Covid.”

În ciuda creșterii optimiste de 4,8% pentru economia Chinei în primul trimestru, economiștii au avertizat că impactul blocajelor tocmai a început să se filtreze și aruncă un nor asupra performanței din trimestrul al doilea.

Importurile Chinei au suferit deja prima scădere în ultimele 18 luni în martie și crește îngrijorarea că strategia zero-Covid și restricțiile de transport asociate ar putea începe să afecteze mașina masivă de export a țării și creșterea economică.

„Multe dintre materiile brute pentru industria noastră sunt furnizate din provincia Hebei [din nordul Chinei), unde unele zone sunt închise timp de o lună, iar acum fabrica noastră este aproape fără materiale și este pe cale să plafoneze”, a spus proprietarul unei companii care se concentrează pe sectorul siderurgic din orașul Changshu din provincia vecină Jiangsu, care s-a identificat doar ca unchiul Jor.

„În prezent, acei oficiali de prevenire și control al epidemiei de la toate nivelurile sunt la putere, le este ușor să respingă orice cerere care urmărește reluarea activității.”

Autoritățile permit întreprinderilor să solicite permise pentru a lăsa camioanele containere să-și încarce mărfurile, dar conform unchiului Jor, numai întreprinderile industriale cu un venit impozabil anual de 30 de milioane de yuani (4,7 milioane de dolari) obțin aprobarea.

Pe fondul restricțiilor, un procent mare dintre cei 30 de milioane de șoferi de camion din China sunt fie blocați pe autostrăzi, fie izolați de anumite părți ale țării.

„Am fost pus în carantină de oficiali din sat după ce am trimis marfă la Dongguan din Guangdong”, a spus Wang Xian, un șofer de camion din provincia centrală Hubei.

„Autoritățiile m-au avertizat că, dacă spun că nu carantinei, fiul meu va fi suspendat de la școală și, în schimb, va fi pus el în carantină”.

Vicepremierul Liu He a spus că va fi eliberat un permis recunoscut la nivel național pentru a le permite șoferilor de camion să livreze materiale brute, componente, alimente și provizii esențiale între provincii, fără a fi nevoie să aștepte rezultatele testelor la fiecare oprire.

„Patru cincimi dintre șoferii noștri sunt blocați în apropierea portului din Shanghai și avem doar 10 sau 20% din capacitatea de transport pe care am avea-o în mod normal”, a spus Raymond Zhang, un insider al industriei logistice din Shanghai.

„Lipsa cerințelor unificate între regiuni face transportul ineficient.”

Producătorii de export mici și mijlocii sunt, de asemenea, supuși unei presiuni mari, deoarece majoritatea comenzilor lor sunt decontate în cadrul unui termen de expediere numit Free On Board, ceea ce înseamnă că furnizorii trebuie să suporte orice costuri suplimentare de transport, a adăugat Zhang.

Mărfuri cumpărate sau vândute în conformitate cu această practică înseamnă că vânzătorul trebuie să plătească o penalitate dacă nu poate livra mărfuri, nu le poate elibera pentru export și le încarcă pe o navă în portul menționat la timp.

Însă exportatorii sunt adesea la cheremul oficialilor locali, după ce toate companiile locale poștale și de livrare expres din provincia Shanxi din vestul Chinei au fost obligate să suspende operațiunile din 13 aprilie, după ce zeci de curieri locali au testat pozitiv.

„Nu știu cât timp va dura până să revin la normal. Fluxul de numerar mă poate susține încă două luni, așa că, pe termen scurt, nu-mi va alunga clienții”, a declarat Zhang din industria logistică din Shanghai.

„Dar sunt destul de sigur că nu voi putea supraviețui dacă o nouă rundă de astfel de focare apare în restul acestui an.

„Aceasta este cea mai comună și cea mai mare preocupare în toate industriile, de la exportatori, fabrici și logistică: cât va dura o astfel de politică.” >>

Cum a câștigat Macron dezbaterea cu Le Pen. Le Figaro și Le Monde

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here