China a dezvăluit în premieră o tabără enormă de simulare a traiului pe planeta Marte, în deșertul Gobi, din Jinchang, provincia Gansu, din China de Nord, informează Space News Pod.

Potrivit unui purtător de cuvânt al proiectului, tabăra de simulare va deveni în viitor o unitate de instruire pentru astronauți.

Proiectul, denumit „Mars Base 1”, este situat în mijlocul dealurilor, la aproximativ 20 de kilometri de zona urbană a orașului Jinchang. Baza se întinde pe aproximativ 67 de kilometri pătrați, cu o investiție totală de peste 2,5 miliarde de yuani (373 milioane de dolari), informează un comunicat de presă trimis de către angajatul proiectului Global Times.

Peste 100 de elevi și studenți, ca prim lot de invitați, au vizitat miercuri instalația. Aceștia au luat parte la activități experientale, cum ar fi Mars Walk, și au simulat instruirea și supraviețuirea astronauților în afara Pământului. 

Unul dintre primii vizitatori, Sina Weibo, a declarat pentru Global Times că a fost surprinsă de cât de bine dotată este baza. „Baza va fi o mare inspirație și un ghid care să ne ajute să înțelegem mai multe despre univers.” 

Mars Base1 este cea mai veridică instalație de simulare a supraviețuirii marțiene din țară”, a declarat Li Tanqiu, proiectantul șef adjunct pentru departamentul proiectului astronautic din China, potrivit comunicatului de presă.

Baza a fost dezvoltată și construită cu sprijin tehnic complet din partea Centrului de Cercetare și Pregătire pentru Astronauți din China, ceea ce înseamnă că are sprijinul logistic științific al echipei aerospațiale și experiența valoroasă acumulată de astronauții care s-au antrenat în trecut”, a menționat Li. 

Potrivit lui Li, condițiile geografice unice din zona Jinchang sunt similare cu suprafața planetei Marte, ceea ce îl face extrem de potrivit pentru astronauți, să efectueze antrenamente de supraviețuire.

Terenul din Jinchang este ridicat în sud și mai jos în nord. Este un amestec de dealuri și deșerturi, iar clima locală este uscată, cu vânt puternic pe tot parcursul anului. Diferențele de temperatură între zi și noapte, și anotimpurile, sunt, de asemenea, uriașe, ceea ce poate reproduce în cea mai mare măsură condițiile de supraviețuire a unui astronaut în spațiu”, a mai explicat Li.

China intenționează să lanseze prima sondă spre Marte până anul viitor și să aterizeze pe Marte până în 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here