China emite prima alertă naţională de secetă din an

China a emis prima alertă naţională de secetă din an, în timp ce autorităţile luptă împotriva incendiilor forestiere şi mobilizează echipe de specialişti pentru a proteja culturile agricole de temperaturile ridicate din bazinul fluviului Ianţzi, relatează Reuters, citată de News.ro.

”Alerta galbenă” naţională, emisă joi seara, vine după ce regiunile de la Sichuan, în sud-vest, până la Shanghai, în delta fluviului Ianţzi, s-au confruntat cu săptămâni întregi de temperaturi extreme. Oficialii guvernamentali au invocat în mod repetat schimbările climatice globale drept cauza acestei canicule. Alerta este aproape de a deveni cel mai ridicat cod de alertă emis de Beijing.

Într-unul dintre bazinele de inundaţii importante ale fluviului Ianţzi din provincia centrală Jiangxi, lacul Poyang a ajuns în prezent la un sfert din dimensiunea normală specifică acestei perioade a anului, a anunţat, joi, agenţia de ştiri de stat Xinhua.

Până la 66 de râuri din 34 de judeţe din regiunea de sud-vest Chongqing sunt secate, a anunţat, vineri, postul de stat CCTV.
Precipitaţiile din Chongqing în acest an au scăzut cu 60% în comparaţie cu norma sezonieră, iar solul din mai multe districte este foarte lipsit de umiditate, au declarat mai multe surse guvernamentale locale, potrivit CCTV.

Cartierul Beibei, la nord de centrul oraşului Chongqing, a înregistrat, joi, temperaturi de 45 de grade Celsius, potrivit agenţiei meteorologice chineze.

Temperaturile din districtul Bishan se apropie deja de 39 de grade Celsius. Shanghai a înregistrat 37 de grade Celsius, vineri dimineaţa.

Pompierii sunt în alertă maximă în regiunea Chongquing, în timp ce incendiile forestiere şi din munţi mistuie regiunea. Presa de stat a anunţat şi o creştere a cazurilor de insolaţie.

Compania de gaze din districtul Fuling şi-a înştiinţat, vineri, clienţii că va întrerupe aprovizionarea până la noi ordine, deoarece se confruntă cu ”pericole grave de siguranţă”.

Biroul agricol din Chongqing a înfiinţat echipe de experţi cu scopul de a proteja culturile agricole vulnerabile şi a extinde plantarea pentru a compensa pierderile înainte de recolta de toamnă.

Ministerul resurselor de apă a instruit regiunile agricole afectate de secetă să întocmească sisteme de rotaţii care să stabilească cine poate accesa proviziile în orice moment, ca acestea să nu se epuizeze.

Potrivit datelor de la Ministerul chinez de Urgenţă, temperaturile ridicate au provocat pierderi economice directe în valoare de 2,73 miliarde de yuani (400 de milioane de dolari) doar în luna iulie, fiind afectate 5,5 milioane de persoane.

Mai mult decât atât, Centrul Naţional de Meteorologie (NMC) din China a reînnoit codul roşu de temperaturi ridicate, vineri, reprezentând 30-a zi consecutivă în care a emis un cod. De asemenea, meteorologii chinezi au prezis că actualul val de căldură va începe abia pe 26 august.

Agenţia meteorologică a menţionat în raportul său că au fost înregistrate temperaturi de 35 de grade Celsius pe o rază de 4,5 milioane de kilometri pătraţi ai Chinei în ultima lună – aproximativ jumătate din suprafaţa totală a ţării. În plus, peste 200 de staţii meteorologice au înregistrat maxime record.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here