China rescrie istoria Covid-19

Autorităţile comuniste de la Beijing încearcă să lanseze o campanie de punere sub semnul întrebării o originii virusului Sars-CoV-2, la aproape un an de la apariţia primului caz de Covid în această ţară, scrie The Guardian.

Presa controlată de stat prezintă sistematic, în ultima vreme, cazuri în care noul coronavirus ar fi fost descoperit în loturi de hrană congelată de import. De asemenea, sunt prezentate şi aşa-zise cercetări care relevă posibile cazuri de infectare descoperite în străinătate, înainte de confirmarea bolii în Wuhan.

În ciuda scepticismului comunităţii medicale internaţionale cu privire la contagiunea în masă via pachetele de alimente congelate China face eforturi de a acredita aceastăteză.

„Cotidianul Poporului” susţinea, săptămâna trecută, că „toate dovezile sugerează că noul coronavirus nu a pornit din Wuhan. Acolo a fost detectat pentru prima oară, însă originea sa nu a fost acolo”. Este citat Zeng Guang, fost epidemiolog-șef al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din China.

Respectiva luare de poziţie a fost potenţată de reacţia unui purtător de cuvânt al MAE de la Beijing, care a declarat că „este important să distingem între unde a fost prima oară detectat virusul și unde a trecut bariera speciei pentru a infecta omul”.

S-a ajuns chiar şi la trimiterea, spre publicare în revista medicală The Lancet, a unui articol redactat de cercetători chinezi, în care seafirmă negru pe alb: „Wuhan nu este locul în care SARS-CoV-2 s-a transmis pentru prima oară la om”, ci „subcontinentul indian”. Materialul respectiv nu a trecut încă prin filtrul evaluării academice (peer-review).

Reprezentanţii ai OMS califică însă genul acesta de susţineri cafiind „speculative”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here