China şi Rusia, pe agenda ultimei zile a summitului NATO de la Vilnius

Liderii NATO urmează să discute miercuri la Vilnius cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu omologii lor din regiunea indo-pacifică despre Rusia, China şi schimbările rapide ale situaţiilor de securitate, transmite Reuters, citată de Agerpres.ro.

Zelenski va participa la prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, un format nou care va permite Kievului să interacţioneze cu alianţa de pe poziţii de egalitate, nu doar din postura de solicitant. În calitate de stat candidat la aderare şi în contextul războiului cu Rusia, Ucraina va putea să ridice probleme şi să construiască relaţii mai profunde cu NATO.

G7, grupul ţărilor democratice cu economiile cele mai avansate, din care fac parte SUA, Regatul Unit, Germania, Japonia, Franţa, Italia şi Canada, urmează de asemenea să anunţe ce garanţii de securitate pe termen lung va acorda Ucrainei.

China va fi subiectul dialogului dintre NATO şi liderii din Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna această că Beijingul „contestă tot mai mult ordinea internaţională bazată pe reguli, refuzând să condamne războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ameninţând Taiwanul şi efectuând o dezvoltare militară substanţială”. El a adăugat că „modernizarea nucleară a Chinei este fără precedent ca viteză şi proporţii şi are loc fără transparenţă”.

Membrii NATO au convenit deja să colaboreze pentru „protecţia împotriva comportamentului coercitiv al Chinei”.

În a doua şi ultima zi a summitului din capitala Lituaniei, şefii de stat şi guvern prezenţi vor avea şi întâlniri bilaterale private.

Blinken: Nu cred că am văzut ultimul capitol în drama Putin-Prigojin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here