Cine este atacatorul de la Londra: Tânăr musulman, cu antecedente de terorism. Era monitorizat de poliție

sursa: The Telegraph

Poliția metropolitană a dezvăluit că autorul atentatului de la Londra, împușcat mortal de forțele de ordine, este Usman Khan, care a fost închis în 2012 pentru fapte ce constituie infracțiuni cu caracter terorist. În vârstă de 28 de ani, el fusese eliberat condiționat în decembrie 2018 și purta o brățară electronică de supraveghere în momentul comiterii atacului, a scris Mediafax, care a citat The Guardian.

Comisarul Neil Basu de la Poliţia Metropolitană a anunţat, printr-un comunicat emis în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, că anchetatorii efectuează percheziţii la reşedinţa lui Khan din zona Staffordshire.

„Suntem în poziţia de a confirma identitatea suspectului ca Usman Khan, în vârstă de 28 de ani, care locuia în zona Staffordshire (…) Această persoană era cunoscută autorităţilor, fiind condamnată în 2012 pentru infracţiuni cu caracter terorist. El a fost eliberat condiţionat din închisoare în decembrie 2018, şi în mod clar, o direcţie crucială a anchetei priveşte stabilirea modului în care el a ajuns să comită acest atac”, a explicat oficialul britanic.

Două persoane – un bărbat şi o femeie – au fost ucise de atacator, care la rândul lui a fost împuşcat mortal de poliţişti. Premierul în funcţie al Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat vineri seară că atacul din centrul Londrei este, cel mai probabil, de natură teroristă.

Usman Khan fusese condamnat la opt ani închisoare pentru că plănuia să arunce în aer Bursa din Londra și pentru că înființase o tabără de antrenament terorist. Avea câțiva complici și erau inspirați de rețeaua al-Qaida. A fost arestat în decembrie 2010, iar poliția a găsit acasă la el o hârtie pe care erau scrise de mână alte posibile ținte, printre care Ambasada SUA, domiciliul lui Boris Johnson, pe atunci primar al Londrei, înaltul prelat al Catedralei Sf. Paul și doi rabini, a notat Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here