Cine este Petr Kellner, miliardarul ceh care a cumpărat PRO TV. Este menționat în scandalul Panama Papers

Petr Kellner

Grupul de media Central European Media Enterprises (CME), proprietarul PRO TV, a semnat un acord definitiv pentru vânzarea către fondul de investiţii PPF Group, controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, miliardarul Petr Kellner (55 de ani).

Tranzacţia semnată acum este evaluată la 2,1 miliarde dolari. PPF va plăti 4,58 dolari pe acţiune, în numerar, acţionarilor CME.

Finalizarea tranzacţiei este estimată pentru jumătatea anului viitor.

Petr Kellner are deja afaceri în România, prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank şi complexul Metropolis Center, ambele din Bucureşti, transmite News.ro.

Averea sa personală este evaluată la acest moment de Forbes la 15,4 miliarde dolari. Fondul PPF deţine active în valoare de peste 45 miliarde euro.

Posibile legături cu Rusia

Petr Kellner a intrat în afaceri în anii 1990, vânzând produse de birotică. Apoi a pus bazele unui fond de investiții prin intermediul căruia a cumpărat un pachet semnificativ de acțiuni la cea mai importantă companie cehă de asigurări, în timpul valului de privatizări postcomuniste.

Grupul PFF controlează Home Credit, o companie de finanțe cu rețele în 10 țări.

În viața publică, Kellner trece ca un personaj extrem de discret, evitând cu acribie eticheta de oligarh, potrivit presei cehe. La bursa zvonurilor, însă, o parte din mass-media susține că Petr Kellner este un apropiat al președintelui prorus Milos Zeman și că ar avea legături, prin Home Credit, cu diverse sectoare strategice din Rusia.

Petr Kellner pare hotărât să își construiască un imperiu media. Miliardarul va lua la pachet, odată cu achiziționarea CME, și alte active media din estul și centrul Europei, cum ar fi bTV (Bulgaria), Kanal A și POP TV (amebele din Slovenia).

Potrivit NY Times, Kellner ar fi și în spatele achiziționării unei „bucăți” din cotidianul francez Le Monde, prin intermediul prietenului său Daniel Kretinsky (supranumit „sfinxul ceh”), aflat sub tutela de business a magnatului.

De asemenea, omul de afaceri este menționat și în scandalul Panama Papers, fiind bănuit de evaziune fiscală prin companii off-shore, potrivit Radio Cehia.

În 2018, presa a speculat că Petr Kellner intenționa să cumpere și echipa Chelsea de la miliardarul Roman Abramovich, însă informația nu a fost confirmată.

Context

CME a anunţat, în martie, că analizează o potenţială fuziune sau vânzarea către un investitor strategic, parte a unui plan menit să maximizeze valoarea deţinerilor acţionarilor. CME operează o reţea de 30 de canale TV, în România, Bulgaria, Cehia, Slovacia şi Slovenia.

Proprietarul PRO TV, grupul de media Central European Media Enterprises (CME), a obţinut în primele 9 luni venituri de circa 126,86 milioane dolari pe piaţa românească, în scădere cu 7,2% faţă de perioadă similară din 2018. Spre comparaţie, după primele 3 trimestre din 2018, compania a raportat 136,68 milioane de dolari în România. La un curs de schimb constant, veniturile CME în România au crescut însă uşor, cu 0,6%.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here