Cine i-ar putea lua locul lui Lukașenko? Putin, nemulțumit că armata belarusă întârzie să se alăture invaziei Ucrainei

Consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Heraszchenko, a anunțat că anturajul lui Vladimir Putin elaborează un plan de înlăturare a lui Aleksandr Lukașenko de la putere, în Belarus. Motivul este că Rusia este nemulțumită că armata belarusă întârzie să se alăture invaziei Ucrainei. Fostul ambasador al Belarusului în Polonia, Paweł Latuszka, a declarat pentru Fakt.pl numele posibilului succesor al dictatorului.

Consilierul șefului ucrainean al Ministerului Afacerilor Interne, Anton Herașcenko, a anunțat că Aleksandr Lukașenko, în cadrul unei întâlniri de la Kremlin, îi va promite lui Vladimir Putin că se va alătura atacului asupra Ucrainei cel târziu pe 21 martie, așa că ultimii diplomați din Belarus a fost recent evacuați din Kiev. Potrivit acestuia, dictatorul rus este furios că, în ciuda promisiunii, atacul trupelor belaruse asupra Ucrainei încă nu a avut loc și că Lukașenko ar putea fi pedepsit pentru asta – ar putea fi înlăturat de la putere. După cum susține un reprezentant al opoziției din Belarus, într-un interviu pentru Fakt, deja se știe cine îl poate înlocui.

Potrivit informațiilor noastre din surse militare, succesorul lui Aleksandr Lukașenko ar putea fi generalul Alexander Wolfovich, care este secretarul Consiliului de Securitate al Belarusului”, spune Paweł Latushka pentru Fakt.

Fostul diplomat și ministru al culturii din Belarus subliniază că generalul Wolfowicz a crescut și a fost educat în Rusia. ”Este un bărbat născut în Rusia, care a absolvit așa-zisă Școală Superioară din Moscova – o universitate militară rusă de elită. El poate deveni mâna Moscovei, care poate fi folosită pentru a-l răsturna pe Aleksandr Lukașenko. Dacă se va întâmpla acest lucru, nu știm încă, dar știm că el are relații foarte bune cu șeful Consiliului de Securitate al Rusiei – generalul Nikolai Patrushev – fostul șef al FSB” adaugă Paweł Latuszka într-un interviu pentru Fakt.pl.

Alexandr Lukașenko și-a pierdut deja parțial puterea în Belarus?

Potrivit informațiilor de la diplomatul belarus, generalul Aleksander Wolfowicz vizitează foarte des Moscova și are relații foarte bune cu generalii ruși. ”Conform informațiilor noastre, Secretariatul Consiliului de Securitate al Belarusului nu este de fapt subordonat lui Lukașenko, ci Secretariatului Consiliului de Securitate al Federației Ruse. El face rapoarte practic în fiecare zi despre situația trupelor din Belarus”, spune Paweł Latuszka pentru sursa citată.

*Belarus are deja un scenariu în cazul morții lui Lukașenko

Fostul diplomat subliniază că anul trecut Aleksandr Lukașenko a semnat un decret despre ceea ce s-ar întâmpla în cazul morții sale subite. ”Acest decret spune că în caz de deces, autoritatea va trece la Consiliul de Securitate din Belarus, iar generalul Wolfowicz este șeful secretariatului, așa că acest scenariu nu poate fi exclus” subliniază Paweł Latuszka pentru sursa citată.

Potrivit activistului de opoziție din Belarus, există multe indicii că dictatorul a fost recent îngrijorat pentru viața sa. ”Și-a crescut protecția cu 30 la sută. I s-a interzis să zboare cu elicopterul în direcția Ucrainei. Chiar și la sosirea sa la sol, se organizează o operațiune de curățare pentru că se teme că de pe Pământ ar putea fi lansată o rachetă care i-ar putea distruge elicopterul. Potrivit informațiilor noastre, el va folosi chiar și elicoptere militare în timpul zborurilor în viitorul apropiat, în cazul în care elicopterul său va fi doborât, spune Paweł Latuszka.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here