Cîțu, interviu la Europa Liberă: Ministrul de Finanțe se retrage din Banca rusească de investiții, însă nu și România

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

România nu mai este reprezentată de ministrul de finanțe în Banca Internațională de Investiții, fosta bancă a țărilor comuniste, a spus ministrul finanțelor, Florin Cîțu, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.

„În primele zile (de mandat, n.r.) am ieșit din acea bancă rusească în calitate de ministru”, a spus Florin Cîțu, care a adăugat că este un mesaj clar că „România se întoarce spre partenerii strategici, NATO și Europa”.

Astfel, nivelul de reprezentare al României la Banca Internațională de Investiții a coborât la nivelul de secretar de stat. Momentan, însă, nu se pune problema ieșirii României din această structură, a adăugat Cîțu.

„Nu s-a discutat retragerea României din Banca de Investiții în acest moment. Nu mă mai gândesc la așa ceva, voiam doar la nivel de ministru să nu fim reprezentați în această bancă”, a declarat ministrul Finanțelor.

Pe vremea când era senator, Cîțu l-a acuzat pe Eugen Teodorovici că ar avea imunitate diplomatică oferită de Moscova și că nu plătește taxe statului român fiindcă este guvernator al Băncii Internaționale de Investiții.

Eugen Teodorovici s-a apărat în fața acestor acuzații spunând că privilegiile și imunitățile guvernatorilor „se limitează strict la îndeplinirea atribuțiilor oficiale ale acestora în calitate de guvernatori”.

Banca nu este taxată și beneficiază de imunități și privilegii

Banca rusească de investiții a luat naștere în 1970 și a fost utilizată de statele blocului comunist, iar România s-a alăturat în 1971. După căderea Cortinei de Fier, activitatea băncii a scăzut, însă a revenit din 2012. Rusia este principalul acționar, însă sediul băncii a fost mutat anul trecut de la Moscova, la Budapesta, ceea ce a făcut ca banca să își extindă baza de investitori.

Banca nu este taxată în țările membre și beneficiază de o serie de imunități și privilegii. Spre exemplu, autoritățile statului maghiar nu pot intra în sediul băncii pentru verificări, fără o autorizare prealabilă.

De asemenea, această bancă nu se supune reglementărilor băncilor centrale și, fiind o instituție interguvernamentală cu statut internațional, nu i se aplică sancțiunile impuse Rusiei după conflictul din Crimeea.

În prezent, portofoliul de împrumuturi în România acoperă domenii precum infrastructura, sectorul serviciilor, agricultura și industria alimentară, susținerea IMM-urilor, au precizat reprezentanții Băncii Internaționale de Investiții pentru Europa Liberă. Totodată, banca a lansat și emisiuni de obligațiuni la Bursa de la București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here