Polonia se aşteaptă la o creştere rapidă a numărului persoanelor infectate cu coronavirus, a anunţat luni ministrul polonez al Sănătăţii, Lukasz Szumowski, fiind de asemenea preconizate noi restricţii menite să încetinească epidemia, în timp ce o misiune de medici polonezi a fost trimisă în Italia pentru a-i ajuta pe colegii lor de acolo şi pentru a câştiga experienţă, informează agenţiile Reuters şi AFP.

Polonia avea luni confirmate 1.984 cazuri de coronavirus, la o populaţie de circa 38 de milioane de locuitori, şi 26 de decese provocate de COVID-19, în ultimele 24 de ore fiind confirmate 122 noi cazuri, informează agerpres.ro.

”Intrăm într-o nouă fază a epidemiei (…) Ne aşteptăm la o creştere foarte rapidă a numărului infecţiilor în săptămânile următoare. Acest număr va creşte într-un ritm exponenţial”, a avertizat ministrul Lukasz Szumowski la o conferinţă de presă. El crede că va fi nevoie de noi restricţii, fără să menţioneze care ar putea fi acestea.

Polonia a instituit deja restricţii severe pentru a limita răspândirea virusului. Toţi polonezii reveniţi în ţară sunt plasaţi în carantină, traficul aerian atât extern cât şi intern a fost sistat complet, străinii nu mai au voie să intre în Polonia, au fost închise centrele comerciale, barurile, restaurantele, şcolile şi universităţile, iar deplasările populaţiei trebuie să se reducă la traseul între domiciliu şi locul de muncă, la ieşirile pentru cumpărături de primă necesitate sau pentru motive medicale.

Un consilier al premierului Mateusz Morawiecki a confirmat că acesta va anunţa marţi noi restricţii.

Între timp, 15 medici polonezi au plecat luni în Italia pentru a-i ajuta pe colegii lor italieni şi pentru a câştiga experienţă, într-o misiune ce va dura 10 zile la Brescia, oraş din regiunea Lombardia, cea mai afectată de pandemie.

Misiunea are ca scop, de o parte, să-i ajutăm pe medicii italieni, copleşiţi de muncă, să le oferim un mic repaus, un moment să respire’‘, a declarat, pentru AFP, Aleksandra Rutkowska, din partea unei organizaţii neguvernamentale poloneze specializate în ajutorul medical de urgenţă. ”Pe de altă parte, dorim să câştigăm experienţă, pentru cazul în care am avea nevoie de aceasta în Polonia”, a completat ea.

‘Vrem să privim în gura leului înainte ca el să-şi facă apariţia în ţara noastră. Aşa vom fi mai bine pregătiţi’‘, explică la rândul său Pawel Szczucinski, membru al misiunii medicale trimise în Italia.

Dar în acest context al epidemiei în Polonia s-a declanşat şi o controversă politică privind desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la data programată, 10 mai. În timp ce Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, susţine menţinerea scrutinului, opoziţia cere amânarea acestuia. Primarii mai multor oraşe poloneze au criticat şi ei planul guvernului pentru desfăşurarea alegerilor la această dată.

Parlamentul polonez, în care formaţiunea PiS are majoritate, a adoptat în weekend un amendament la legea electorală prin care persoanele aflate în carantină şi cele cu vârste de peste 60 de ani vor putea să voteze prin corespondenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here