CNCAV: Rapelul este asigurat pentru toate persoanele care au primit prima doză, chiar dacă au scăzut livrările

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis, vineri, că, din cauza scăderii numărului dozelor de vaccin primite de România în 18 ianuarie, există o diferenţă între numărul de doze disponibile şi numărul de persoane programate în următoarele trei săptămâni. Doza de rapel va fi, însă, asigurată pentru toată lumea şi deocamdată nu se impune amânarea rapelului pentru nicio persoană, informează News.ro.

CNCAV precizează că, dacă este necesar, rapelul poate fi făcut şi la 42 de zile, fără a fi afectată eficacitatea vaccinului.

Doza de rapel  este asigurată pentru toate persoanele care au primit prima doză. Având în vedere ritmul vaccinărilor şi scăderea numărului de doze livrate  de furnizor la data de 18 Ianuarie, cu 51,3% (o diminuare cu 92.340 doze de vaccin), la acest moment există o diferenţă între numărul de persoane care efectuează rapelul pentru următoarele 3 săptămâni şi numărul dozelor existente în stoc. Necesarul de doze pentru rapel va fi rezervat din tranşele alocate săptămânal  pentru România, aşa cum au fost confirmate de compania Pfizer, pentru a asigura schema completă de vaccinare pentru fiecare persoană”, a transmis, vineri, CNCAV. 

Sursa citată a precizat că, potrivit precizărilor din prospect şi ale OMS, ”efectuarea rapelului poate fi realizată în intervalul 21-28 de zile, existând posibilitatea chiar de a extinde, conform studiilor, până la 42 de zile, fără afectarea eficacităţii”.  

Autorităţile precizează că, în cazul în care va fi necesară în viitor amânarea rapelului pentru vreo persoană, aceasta va fi automat anunţată. ”Persoana este anunţată, în mod automat, când este programată la rapel şi nu se pune problema la acest moment de amânare a rapelului la nicio persoană”, a mai precizat CNCAV.  

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, joi seară, la B 1 TV, că până în 8 februarie sunt programate la vaccinare aproape 500.000 de persoane, iar în intervalul 1 – 21 martie alte 300.000 de persoane.  ”Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc atât vom folosi. La sfârşitul primei săptămâni din februarie, practic, vom fi aproape cu stocul la zero ”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, precizând că ”primele două săptămâni din februarie vor fi complicate”. 

În 18 ianuarie au ajuns în țară doar 92.340 de doze de vaccin, deși canitatea prevăzută inițial era dublă, deoarece Pfizer a anunțat că reduce temporar livrările în mai multe țări UE pentru a-și mări capacitatea de producție în Europa.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here