CNN | Coreea de Sud a mobilizat avioane de luptă după ce a detetectat 180 de aeronave de război nord-coreene

Sursa: Kremlin.ru

După ce a detectat vineri un număr mare de avioane de război nord-coreene într-un interval de patru ore, Coreea de Sud a mobilizat aproximativ 80 de avioane de luptă, a anunţat Armata sud-coreeană într-un comunicat, conform CNN, citat de News.ro.

Potrivit comunicatului, aproximativ 180 de avioane militare nord-coreene au fost detectate între orele 11:00 şi 15:00, ora locală.

Desfăşurarea de forţe sud-coreeană a inclus un număr nespecificat de avioane de luptă F-35A, se spune în declaraţie, iar aproximativ 240 de avioane de luptă care participau la exerciţiile militare  „Vigilant Storm” cu Statele Unite „şi-au menţinut, de asemenea, o stare de alertă”.

Tensiunile au crescut în regiune de la începutul exerciţiilor comune, luni, determinând o reacţie furioasă din partea Phenianului, care a acuzat aliaţii de acţiuni provocatoare. Miercuri a lansat 23 de rachete de pe coastele sale de est şi de vest – cele mai multe rachete lansate într-o singură zi -, determinând Seulul să răspundă cu trei rachete sol-aer. Joi, Phenianul ar fi efectuat un test nereuşit cu o rachetă balistică intercontinentală.

Un oficial nord-coreean a avertizat într-o declaraţie miercuri că SUA şi Coreea de Sud vor plăti „cel mai oribil preţ din istorie” pentru orice acţiune militară împotriva Phenianului.

După presupusul test eşuat al unei rachete balistice intercontinentale de joi, SUA şi Coreea de Sud au anunţat că vor prelungi exerciţiile cu o zi, până la 5 noiembrie, o măsură denunţată de un oficial nord-coreean ca fiind o „alegere foarte periculoasă şi falsă”, potrivit presei de stat.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care s-a întâlnit cu omologul său sud-coreean la Pentagon, a acuzat Coreea de Nord de „activităţi iresponsabile şi nesăbuite”.

„Am mai spus înainte că acest tip de activităţi sunt potenţial destabilizatoare pentru regiune. Aşa că le cerem să înceteze acest tip de activitate şi să înceapă să se angajeze într-un dialog serios”, a declarat Austin.

SUA, Japonia şi Coreea de Sud ameninţă cu un răspuns ”fără precedent” în cazul în care Coreea de Nord efectuează al şaptelea test nuclear

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here