Coeficientul de haos al alegerilor americane

Sursa: Pexels

„În timp ce speră la un rezultat concludent pe 3 noiembrie (sau imediat după aceea), observatorii trebuie, din păcate, să se pregătească pentru cel mai rău. La urma urmei, președintele american Donald Trump și republicanii nici măcar nu își ascund planurile de a fura alegerile”, scrie Nouriel Roubini, în Project Syndicate.

„Sondajele de opinie din Statele Unite au arătat de multă vreme posibilitatea serioasă ca Partidul Democrat să măture alegerile din 3 noiembrie, Joe Biden câștigând președinția, iar democrații controlul Senatului SUA și păstrarea majorității în Camera Reprezentanților, punând capăt guvernului divizat.

Dar dacă alegerile se vor dovedi a fi mai degrabă un referendum asupra președintelui american Donald Trump, democrații ar putea câștiga doar Casa Albă fără să reușească recuperarea Senatului. Și nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca Trump să se îndrepte spre o victorie strânsă în Colegiului Electoral, iar republicanii să se mențină la Senat, reproducând astfel statu quo-ul.

Mai amenințătoare este perspectiva unui rezultat îndelung contestat, cu ambele părți refuzând să accepte și ducând urâte bătălii juridice și politice, în instanță, prin mass-media și în stradă. La alegerile contestate din 2000, problema s-a tranșat abia pe 12 decembrie: Curtea Supremă a decis în favoarea lui George W. Bush, iar adversarul său democrat, Al Gore, a recunoscut cu grație. Tulburată de incertitudinea politică, bursa a scăzut în această perioadă cu peste 7%. De data asta, incertitudinea ar putea dura mult mai mult – poate chiar luni – cu riscuri serioase pentru piețe.

Acest scenariu de coșmar trebuie luat în serios, chiar dacă în prezent pare puțin probabil. În timp ce Biden a condus în mod constant în sondaje, tot așa a făcut-o și Hillary Clinton, în ajunul alegerilor din 2016. Rămâne de văzut dacă va exista o ușoară creștere a alegătorilor „timizi” de Trump din statele-cheie, acea categorie de alegători care nu sunt dornici să dezvăluie sondajelor adevăratele lor preferințe.

Mai mult, la fel ca în 2016, sunt în desfășurare campanii masive de dezinformare (străine și interne). Autoritățile SUA au avertizat că Rusia, China, Iranul și alte puteri străine ostile încearcă activ să influențeze alegerile și să pună la îndoială legitimitatea procesului de votare. Trolii și roboții inundă rețelele sociale cu teorii ale conspirației, știri false, „deepfake” și dezinformări. Trump și unii dintre colegii săi republicani au îmbrățișat teorii ale conspirației nebunești, precum QAnon, și au semnalat susținerea tacită a grupurilor care promovează supremația albă. În multe state controlate de republicani, guvernatorii și alți oficiali publici recurg în mod deschis la trucuri murdare pentru a suprima voturile celor cu înclinație democratică.

Pe lângă toate acestea, Trump a susținut în mod repetat – în mod fals – că buletinele de vot nu pot fi de încredere, deoarece anticipează că democrații vor beneficia de o parte disproporționată a celor care nu votează personal (ca măsură de precauție pe fondul pandemiei). De asemenea, el a refuzat să spună că va renunța la putere dacă va pierde, făcându-le în schimb cu ochiul milițiilor de dreapta („stand back and stand by”) și aprobându-le dând din cap, miliții care au semănat deja haos pe străzi și au planificat acte de terorism intern. Dacă Trump pierde și pretinde că alegerile au fost trucate, violența și conflictele civile sunt foarte probabile.

Într-adevăr, dacă rezultatele inițiale raportate în noaptea alegerilor nu indică imediat o înclinare a balanței spre democrați, Trump va declara cu siguranță victoria în statele pe care se duce lupta, înainte ca toate buletinele de vot să fie numărate. Agenții republicani au deja planuri de a suspenda numărarea în statele-cheie prin contestarea validității acestor buletine. Aceștia vor purta bătălii legale în capitalele de stat controlate de republicani, în instanțele locale și federale, cu judecători numiți de Trump, o Curte Supremă cu o majoritate conservatoare de 6-3 și o Cameră a Reprezentanților unde, în cazul unui colegiu electoral la tragere la sorți, republicanii dețin majoritatea delegaților statului.

În același timp, toate milițiile armate albe „în picioare” în prezent ar putea ieși în stradă pentru a încuraja violența și haosul. Scopul ar fi de a provoca contra-violența de stânga, oferindu-i lui Trump un pretext pentru a invoca Insurrection Act și a desfășura forțele de ordine federale sau armata SUA pentru a restabili „legea și ordinea” (așa cum amenințat deja că va face). Având în vedere acest deznodământ, administrația Trump a desemnat deja câteva orașe majore conduse de democrați drept „hub-uri anarhiste” care s-ar putea să fie necesar a fi demontate. Cu alte cuvinte, Trump și prietenii săi au clarificat că vor folosi orice mijloace necesare pentru a fura alegerile; și, având în vedere gama largă de instrumente la dispoziția puterii executive, ar putea reuși dacă rezultatele alegerilor anticipate sunt apropiate, în loc să arate o victorie clară a lui Biden.

Cu siguranță, dacă rezultatele timpurii din noaptea alegerilor îl vor indica pe Biden cu un avans puternic chiar și în state tradițional republicane, precum Carolina de Nord, Florida sau Texas, lui Trump i-ar fi mult mai greu să conteste rezultatul mai mult de câteva zile și ar capitula mai devreme. Problema este că orice altceva decât o victorie clară a lui Biden îi va lăsa câmp deschis lui Trump (și guvernelor străine care îl susțin) să tulbure apele cu haos și dezinformare, pe măsură ce manevrează astfel încât decizia finală să fie transferată unor zone mai simpatice, precum instanțele.

Acest grad de instabilitate politică ar putea declanșa un episod major de risc pe piețele financiare într-un moment în care economia încetinește deja și perspectivele pe termen scurt pentru stimularea politicii suplimentare rămân sumbre. Dacă o dispută electorală continuă – poate până la începutul anului viitor – prețurile acțiunilor ar putea scădea cu până la 10%, randamentele obligațiunilor guvernamentale ar scădea (deși sunt deja destul de jos), iar zborul global către siguranță ar duce la creșterea prețurilor aurului. De obicei, în acest tip de scenariu, dolarul SUA s-ar consolida; dar, deoarece acest episod anume ar fi fost declanșat de haosul politic din SUA, capitalul ar putea să fugă de dolar, slăbindu-l.

Un lucru este cert: o alegere extrem de contestată ar provoca daune suplimentare imaginii globale a Americii ca exemplu de democrație și stat de drept, erodându-i soft power-ul. În special în ultimii patru ani, țara a ajuns tot mai mult să fie considerată un caz de coș politic. Deși sperăm că rezultatele haotice prezentate mai sus nu vor deveni realitate – sondajele încă arată un avantaj puternic pentru Biden – investitorii ar trebui să se pregătească pentru ce e mai rău, nu doar în ziua alegerilor, ci și în săptămânile și lunile următoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here