Colaborator al echipei lui Navalnîi recunoaște că a fost șase ani cârtița FSB

Mihail Sokolov, fost angajat al echipei lui Alexei Navalnîi, din Ijevsk, a afirmat că este agent FSB de șase ani, scrie Meduza, care îi citează pe jurnaliștii de la Verstka și Mojem obiasnit.

Sokolov, în vârstă de 25 de ani, care se află acum într-o tabără de refugiați din Țările de Jos, a spus că este susținător al opoziției „de la o vârstă fragedă”. Înainte de a începe cooperarea cu susținătorii lui Navalnîi, în 2017, condusese filiala din Votkinsk a Uniunii Comunist Leniniste a Tineretului din Federația Rusă și candidase la o funcție de deputat municipal.

Sokolov susține că FSB l-a recrutat în 2016, amenințându-l cu închisoarea pentru evaziune. Potrivit acestuia, rolul său era în primul rând de a avertiza serviciile speciale privitor la  proteste. Totodată, FSB a fost interesat de detalii financiare ale structurilor lui Navalnîi, însă. Sokolov susține, însă, că el nu a avut acces la asemenea date.

În 2017-2018, Sokolov, care avea 20 de ani, a fost directorul Fundației pentru sprijinul juridic al cetățenilor, înregistrată la Votkinsk (după el, organizația a fost condusă de Leonid Volkov, cel mai apropiat asociat al lui Navalnîi). Această fundație este una dintre organizațiile asociate cu Navalnîi, menționate de Comisia de anchetă, într-un comunicat de presă referitor la deschiderea unui dosar împotriva opoziției pentru delapidare de donații. Articolul nu explică și cum a ajuns Sokolov directorul organizației și nici dacă informațiile primite de la el ar fi putut fi folosite de autorități pentru a deschide un dosar penal.

Sokolov le-a spus reporterilor că a încercat să le ofere coordonatorilor săi din FSB date care să nu dăuneze colegilor. Din cauza „background-ului său bun în opoziție”, nimeni nu a bănuit că lucra pentru serviciile de securitate, a spus el. Unul dintre colegii săi de la sediul din Ijevsk a declarat, pentru Verstka, cum că Sokolov „și-a abordat munca foarte responsabil și motivat” și „nu au existat situații stranii sau sabotaje”.

Potrivit lui Sokolov, el a părăsit Rusia pentru Georgia la începutul anului 2022, la sugestia ofițerilor FSB. Se presupune că aceștia din urmă ar fi vrut să-l folosească pentru a obține informații despre serviciile speciale georgiene care, potrivit serviciilor speciale ruse, ar fi trebuit să-i contacteze pe opozanții care au părăsit Rusia.

După mutare, afirmă Sokolov, le-a vorbit mai multor colegi despre munca sa pentru FSB. După cum notează articolul, invadarea Ucrainei de către Rusia a fost ultima picătură pentru Sokolov, după care ar fi decis să meargă să lupte pentru Ucraina (lucru pe care l-a anunțat public la un miting de la Tbilisi, pe 1 martie). Potrivit lui Sokolov, din cauza restricțiilor privind intrarea rușilor în Ucraina, nu a putut face acest lucru; apoi, din motive de securitate, a decis să plece din Georgia în Olanda, unde a cerut azil politic.

Doi interlocutori din echipa lui Navalnîi, citați de Verstka, au afirmat că nu-l mai consideră pe Mihail Sokolov colegul lor și nu cred „în vreo pocăință”. Asociații lui Navalnîi nu au comentat încă, în mod public, declarațiile lui Sokolov.

În iulie 2022, Meduza a prezentat povestea unui alt lider al opoziției care fusese recrutat de Centrul E și FSB, Vsevolod Osipov, membru al Partidului Libertarian din Rusia. Și Osipov a mers în Georgia, la instrucțiunile coordonatorilor săi din serviciile ruse, după care a decis să vorbească despre colaborarea sa.

MEDUZA | Comandantul șef al Armatei Ucrainei a făcut public numărul militarilor uciși în război

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here