Comentariu AFP: Sancţiunile împotriva Rusiei vor fi mai păguboase pentru vecinul european decât pentru SUA

Sursa: Pixabay

Europa are mai mult de pierdut decât Statele Unite, aliatul său, prin impunerea de sancţiuni Rusiei în dosarul ucrainean, dat fiind că este întotdeauna mai puţin confortabil să fii nevoit să-ţi pedepseşti vecinul decât un adversar situat la celălalt capăt al lumii, notează AFP într-un comentariu transmis miercuri, potrivit Agerpres.

‘Este evident că Europa se expune mult mai mult decât Statele Unite, pentru că apropierea geografică vine la pachet cu legături economice şi de securitate strânse’, a apreciat Guntram Wolff, directorul institutului Bruegel de la Bruxelles, pentru France Presse.

În pofida sancţiunilor impuse de europeni după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea în 2014, Rusia rămâne a cincea piaţă de exporturi pentru Uniunea Europeană, cu 81,5 miliarde de euro în primele 11 luni din 2021.

La rândul său, Rusia este al treilea mare exportator în UE, după China şi SUA, potrivit Eurostat, cu mărfuri în valoare de 142 miliarde de euro în acelaşi interval.

‘Această relaţie comercială contează pentru noi’, a recunoscut preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos pe 20 ianuarie, într-un context de escaladare a tensiunilor între Occident şi Rusia, care a lansat manevre militare la porţile Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here