Comisia Europeană a amendat Intel cu peste 376 milioane de euro

Comisia Europeană a impus vineri gigantului tehnologic american Intel o amendă de 376,36 milioane de euro (400,42 milioane de dolari), în cadrul unei bătălii îndelungate privind practicile anticoncurenţiale, transmite DPA, citată de Agerpres.

În 2009, Executivul comunitar a amendat Intel cu 1,06 miliarde de euro deoarece ar fi folosit tactici de vânzare ilegale pe piaţa cipurilor pentru computere. În cele din urmă penalizarea a fost anulată.

Bruxellesul a acuzat Intel de abuz de poziţie dominantă pe piaţa mondială pentru microprocesoarele x86. După proceduri legale îndelungate, plata amenzii a fost anulată de Tribunalul UE de la Luxemburg în ianuarie 2022.

Deşi a renunţat la amendă, Tribunalul a fost de acord cu unele din argumentele Comisiei Europene, determinând instituţia să impună vineri o altă amendă, mai redusă.

„Intel i-a plătit pe clienţii săi pentru a limita, amâna sau întârzia vânzarea produselor ce conţineau cipuri pentru computere ale principalului său rival”, a apreciat Didier Reynders, comisarul european responsabil cu politica de concurenţă.

Acesta a adăugat: „Decizia noastră arată angajamentul Comisiei Europene de a se asigura că orice încălcare majoră a reglementărilor anitrust nu rămâne nesancţionată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here