Comisia Europeană a autorizat noile vaccinuri anti-COVID-19 recomandate de EMA. Un parlamentar european a anunțat miercuri că Pfizer și Moderna ar fi gata să livreze în UE zeci de milioane de vaccinuri

Sursa: Pixabay

Comisia Europeană a autorizat două vaccinuri anti-COVID-19 care au fost adaptate pentru a oferi protecţie împotriva Omicron, varianta virusului SARS-CoV-2 devenită dominantă în această perioadă în Europa, a anunţat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, prin intermediul unui mesaj publicat vineri pe Twitter, informează DPA, citată de Agerpres. Peter Liese, un parlamentar european, anunțase încă de miercuri că noile vaccinuri vor fi livrate în UE într-un interval de doar câteva zile după ce vor fi autorizate de EMA.

Anunţul a fost făcut la doar o zi după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat aceste vaccinuri adaptate, care au fost produse de alianţa Pfizer-BioNTech şi de compania Moderna.

Comisia Europeană a luat decizia de a autoriza cele două vaccinuri la câteva ore după recomandarea formulată de EMA, a precizat Stella Kyriakides.

„Alte autorizări ar trebui să urmeze în scurt timp, pentru a începe campaniile de vaccinare în statele membre”, a adăugat ea, vineri.

În comunicatul publicat joi, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), al cărei sediu se află la Amsterdam, a făcut următoarele precizări: „Aceste vaccinuri sunt versiuni adaptate ale vaccinurilor Comirnaty (produs de Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (produs de Moderna) pentru a combate subvarianta BA.1 de Omicron, pe lângă tulpina originală de SARS-CoV-2”.

Deşi subvarianta BA.1 înregistrează o scădere a răspândirii sale, inclusiv în Germania, autorităţile sanitare europene consideră că noile vaccinuri vor oferi o protecţie mai bună (în comparaţie cu vaccinurile iniţiale – n.r.) şi împotriva subvariantei BA.5, în prezent dominantă în Europa, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

*Zeci de milioane de doze ar urma să fie livrate în Uniunea Europeană

Vaccinurile anti-COVID-19 adaptate la varianta Omicron vor fi livrate în Uniunea Europeană într-un interval de doar câteva zile după ce vor fi autorizate de agenţia cu rol de reglementare a medicamentelor pe piaţa europeană, a declarat miercuri un membru al Parlamentului European, politicianul german Peter Liese, citat de Reuters și de Agerpres.

Moderna va livra către Uniunea Europeană 70 de milioane de doze de vaccin adaptat în primele două luni după autorizare, inclusiv între 8 milioane şi 11 milioane de doze care vor deveni disponibile cel mai devreme în prima săptămână a lunii septembrie. Germania urmează să primească 4 milioane de doze în primele două săptămâni după autorizare, a precizat europarlamentarul Peter Liese.

De asemenea, până la 29 de milioane de doze conţinând vaccinul adaptat de alianţa Pfizer-BioNTech ar putea fi livrate Germaniei în luna septembrie, din care 10 milioane de doze în primele două săptămâni după autorizarea serului.

„Nu putem face declaraţii despre livrări viitoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Reprezentanţii companiilor Moderna, Pfizer şi BioNTech nu au putut fi deocamdată contactaţi de Reuters pentru a face declaraţii pe această temă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here