Comisia Europeană lansează o licitaţie de peste 1 miliard de euro pentru achiziţia de echipamente militare, inclusiv din România

Comisia Europeană împreună cu miniştrii apărării din ţările membre UE au decis să lanseze o licitaţie de peste 1 miliard de euro, cu scopul de a achiziţiona echipamente militare, anunţă Comisarul European pentru Piaţă Internă, Thierry Breton (foto), informează News.ro.

”Am discutat cu Comisarul Breton despre sprijinul pe care România îl poate obţine prin scheme de ajutor de stat dedicate industriei. Ministerul Economiei este interesat de dezvoltarea industriilor de bază: industria oţelului, industria aluminiului, industria automotive şi industria materialelor de construcţii pentru a fi pregătiţi să sprijinim Ucraina în momentul în care vom începe construcţia acestei ţări. De asemenea, investiţiile în industria de apărare, cele care au fost deja alocate prin bugetul de stat national, 800 de milioane de RON, dar şi următoarele investiţii şi parteneriate cu alte ţări sau cu Comisia Europeană vor reprezenta baza dezvoltării industriei de apărare. Avem pregătite soluţii atât pentru Fabrica de Pulberi, cât şi pentru liniile de producţie de la Plopeni şi Dragomireşti, deoarece există un interes ridicat în dublarea şi creşterea acestor capacităţi pentru a asigura producţia necesară ţărilor NATO. Vom lucra împreună cu domnul Comisar pentru a putea susţine aceste investiţii. De asemenea, în cursul zilei de ieri în Consiliul Naţional de Apărare a Ţării am discutat despre următoarele achiziţii strategice ale Ministerului Apărării Naţionale. Ministerul Economiei va face legătura între industria de apărare private şi industria de apărare de stat, pentru a asigura atât componente/piese, dar şi mentenanţa acestor echipamente pentru creşterea capacităţii aviatice a sistemului de apărare naţională”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

În perioada 11-12 aprilie 2023, Comisarul European pentru Piaţa Internă, Thierry Breton se află într-o vizită oficială în România. Principalul obiectiv al vizitei comisarului european a vizat industria de apărare.

„Vizita mea este dedicată, în principal, industriei de apărare. Toate statele membre UE sprijină Ucraina, în conflictual pe care Rusia a decis în mod unanim să îl înceapă. Comisia Europeană împreună cu miniştrii apărarii din ţările membre UE au decis să lanseze o licitaţie de peste 1 miliard de euro, cu scopul de a achiziţiona echipamente militare. Am identificat peste 15 companii în Europa, din 11 ţări, care ar putea să asigure aceste echipamente şi, bineînţeles, România este una dintre ţări. Am vizitat, la invitaţia Ministrului Economiei Uzina Mecanică Plopeni şi Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, unde am rămas impresionat de profesionalismul şi dedicarea angajaţilor şi de echipamentele acestora, ceea ce m-a făcut încrezător în capacitatea României de a fi parte din securitatea europeană”, a afirmat comisarul Thierry Breton.

De asemenea, oficialul european a precizat faptul că ţările europene trebuie să fie pregătite să participe la reconstrucţia Ucrainei, motiv pentru care trebuie să îşi dezvolte industria prin parteneriate public-private.

„Am discutat cu Thierry Breton despre principalele obiective ale României în ceea ce priveşte evoluţia economică în contextul Pieţei Unice a Uniunii Europene, dar şi despre rolul foarte important pe care îl joacă ţara noastră, la nivel european, în raport cu evenimentele din Ucraina”, a declarat ministrul Florin Spătaru.

Războiul din Ucraina, în imagini – Zilele 409-411

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here