Comisia Europeană, noi reguli privind roamingul. Ce se va întâmpla cu serviciile 5G

Comisia Europeană a propus miercuri un nou regulament privind roamingul, pentru a se asigura că persoanele care călătoresc în ţările UE continuă să beneficieze de acesta fără costuri suplimentare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Într-un moment în care călătoriile neesenţiale sunt descurajate, aceasta este o acţiune importantă pentru pregătirea unui viitor mai bun. Noul regulament va prelungi normele actuale, care urmează să expire în 2022, pentru încă 10 ani. Acesta va asigura, de asemenea, servicii de roaming îmbunătăţite pentru persoanele care călătoresc. De exemplu, consumatorii vor avea dreptul ca atunci când se află în străinătate să beneficieze de aceeaşi calitate şi viteză a conexiunii la reţeaua mobilă ca în ţara lor, dacă sunt disponibile reţele echivalente.

„Eliminarea tarifelor de roaming este un exemplu important al modului în care UE conectează milioane de cetăţeni”

Noile norme vor asigura, de asemenea, un acces eficient la serviciile de urgenţă, inclusiv prin sporirea gradului de informare în legătură cu modalităţile alternative de acces pentru persoanele cu handicap şi vor îmbunătăţi cunoştinţele consumatorilor cu privire la posibilele costuri generate de utilizarea în roaming a serviciilor cu valoare adăugată.

„Oriunde ne aflăm în Europa, putem să păstrăm legătura cu cei dragi, să avem discuţii de afaceri sau să facem schimb de experienţe atunci când călătorim, fără să ne îngrijorăm că vom plăti facturi exorbitante. Eliminarea tarifelor de roaming este un exemplu important al modului în care UE conectează milioane de cetăţeni şi le îmbunătăţeşte viaţa. Noile norme nu numai că vor menţine serviciile de roaming la preţurile naţionale, dar le vor şi îmbunătăţi suplimentar”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a apreciat că iniţiativa potrivit căreia milioane de europeni au beneficiat de avantajele oferite de serviciile de roaming fără costuri suplimentare în întreaga UE a fost una reuşită, devenită „o veritabilă piatră de temelie a pieţei unice”.

„În deceniul digital al Europei, fiecare dintre noi trebuie să dispună de o conectivitate excelentă peste tot în Europa, la fel ca în ţara de domiciliu. Astăzi ne confirmăm angajamentul faţă de cetăţeni. În paralel, depunem eforturi pentru a sprijini investiţiile în infrastructuri adecvate”, a adăugat el.

Utilizarea serviciilor de date în roaming a crescut de 17 ori în vara lui 2019

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, jumătate dintre europenii care deţin un telefon mobil au călătorit în altă ţară din UE în ultimii doi ani. Datorită actualului Regulament privind roamingul, tarifele de roaming ale UE au fost eliminate la 15 iunie 2017 şi, de atunci, aproape 170 de milioane de cetăţeni beneficiază de roaming gratuit şi pot rămâne conectaţi când călătoresc în cadrul pieţei unice.

Utilizarea serviciilor de date în roaming a crescut de 17 ori în vara anului 2019, comparativ cu vara dinaintea eliminării suprataxelor de roaming (vara anului 2016).

Creşterea rapidă şi masivă a traficului în roaming începând din iunie 2017 arată că eliminarea tarifelor de roaming a permis valorificarea cererii latente de servicii mobile a consumatorilor care călătoresc în cele 27 de state membre ale UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Normele actuale expiră la 30 iunie 2022, iar condiţiile de pe piaţa telecomunicaţiilor mobile nu sunt încă favorabile unor servicii sustenabile de roaming la preţurile de pe piaţa naţională pentru toate întreprinderile şi clienţii care călătoresc în UE. Prin urmare, este important ca normele să fie prelungite.

Conform celor mai recente date Eurobarometru, când au călătorit în altă ţară din UE, 33% dintre cetăţeni declară că au avut o viteză mai scăzută a internetului mobil decât în ţara lor de domiciliu, iar 28% că standardul de reţea era mai redus decât în ţara lor de origine (de exemplu 3G în loc de 4G).

Noile norme propuse miercuri au scopul de a garanta că persoanele care călătoresc şi întreprinderile beneficiază de aceeaşi calitate a serviciilor ca în ţara lor de origine. Aceasta înseamnă că, dacă abonamentul lor include viteze 4G şi, din ce în ce mai frecvent, 5G, consumatorii nu ar trebui să aibă viteze mai scăzute în roaming, atunci când aceste reţele sunt disponibile.

Serviciile 5G

În ceea ce priveşte serviciile 5G, consumatorii vor trebui să fie informaţi că pot utiliza anumite aplicaţii şi servicii în roaming. În plus, operatorii din ţara vizitată ar trebui să ofere acces la toate tehnologiile şi generaţiile de reţea, în urma unei cereri rezonabile de acces cu ridicata pentru servicii de roaming.

Propunerea de regulament urmăreşte să garanteze că atunci când clienţii utilizează servicii de roaming, aceştia au acces la serviciile de urgenţă şi beneficiază de transmiterea informaţiei de localizare a apelantului în mod neîntrerupt şi gratuit, inclusiv prin alte mijloace decât apelurile vocale, de exemplu SMS-uri sau aplicaţii pentru situaţii de urgenţă. În plus, persoanele care călătoresc ar trebui informate cu privire la modalităţile de contactare a serviciilor de urgenţă, inclusiv cele destinate persoanelor cu handicap, în ţara UE pe care o vizitează.

Pe durata roamingului, persoanele care călătoresc ar trebui să aibă posibilitatea de a apela cu încredere numerele de acces la servicii cu valoare adăugată, cum ar fi serviciile de asistenţă tehnică, serviciile de suport pentru clienţi ale companiilor aeriene sau ale companiilor de asigurări sau chiar numerele de telefon gratuite, care pot genera tarife neaşteptate în roaming. Noile norme privind roamingul impun ca operatorii să le furnizeze consumatorilor suficiente informaţii cu privire la eventualele costuri suplimentare generate de utilizarea în roaming a serviciilor cu valoare adăugată.

Noile norme vor asigura faptul că serviciile gratuite de roaming şi avantajele sporite pentru consumatori sunt sustenabile din punctul de vedere al operatorilor. Normele prevăd reduceri suplimentare ale tarifelor de roaming cu ridicata, mai exact tarifele pe care operatorii le percep reciproc pentru utilizarea reţelei lor atunci când clienţii călătoresc în străinătate. Plafoanele tarifare între operatori sunt stabilite la un nivel care să le permită operatorilor să recupereze costul furnizării serviciilor de roaming. În acelaşi timp, acestea menţin stimulentele pentru investiţii în reţele şi evită denaturarea concurenţei pe pieţele naţionale ale ţărilor vizitate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here