Risipă de energii? Israelul renunță la permisul de vaccinare. „În ultimele trei luni, mi s-a cerut să-l arăt doar de două ori”

Şapte state membre ale Uniunii Europene – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia – au decis să se conecteze la portalul ce permite verificarea certificatelor digitale privind COVID şi au început să elibereze primele certificate.

Certificatul UE a fost propus de Comisie pentru reluarea călătoriilor în condiţii de siguranţă în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor cetăţenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecţii.

Între timp, Israelul a decis să renunțe la permisul de vaccinare.

„Așadar, adio pașaportului Covid, permisul verde, în Israel. La mai puțin de trei luni de la intrarea în vigoare, schema de certificare a vaccinării Covid a fost anulată astăzi (1 iunie – n.r.), împreună cu aproape toate restricțiile din locurile publice”, scrie Arieh Kovler într-un articol din The Spectator.

🔹 Israelul a fost prima țară care a introdus un permis de vaccinare în martie. Cafenelele, barurile, restaurantele, sălile de sport și piesele de teatru au fost redeschise publicului cu condiția ca doar persoanele vaccinate (sau recuperate) să primească acces. Permisul a luat forma unui cod QR descărcat de pe site-ul Ministerului Sănătății sau stocat într-o aplicație telefonică.

O minoritate extrem de vocală s-a opus acestei scheme, dar majoritatea israelienilor au respirat ușurați că pot reveni la ceva care se apropie de normalitate. Între timp, proprietarii de săli de sport și restaurante au fost fericiți că au putut redeschide în cele din urmă, chiar dacă uneori erau frustrați de restricțiile impuse de permisul verde. În special, copiii n-au avut acces în aceste locuri, deoarece nu sunt eligibili pentru vaccinare – situație în regulă pentru baruri, dar teribilă pentru cinematografe și gelaterii.

În realitate, însă, cafenelele erau pline de copii, deoarece permisul verde a fost ignorat pe scară largă. În ultimele trei luni mi s-a cerut să-mi arăt permisul doar de două ori. De câteva ori am fost întrebat dacă am unul, dar m-au crezut pe cuvânt fără să fie nevoie să arăt „documentele”. Cel mai adesea nici nu mă băgau în seamă. Aplicarea regulilor de acces verde a fost aproape inexistentă; cât timp cazurile de coronavirus au continuat să scadă, nimeni nu-și bătea capul.

Și cazurile au continuat să scadă. Duminică, doar patru cazuri noi au fost înregistrate din 21.000 de teste, un minuscul 0,02%. Doar 94 de israelieni sunt internați cu Covid-19 în prezent, iar decesele s-au oprit aproape complet. Au existat cazuri de variante sud-africane și indiene, dar nu și-au luat voltă. Poate că Israelul a atins ceva apropiat de imunitatea de turmă, cu 90% din populația adultă fie vaccinată, fie recuperată.

Totuși, lucrurile nu au revenit complet la normal. Israelul încă impune purtarea măștii în locurile publice, cum ar fi magazinele. Dar și restricția asta este în curs de examinare și ar putea fi anulată la mijlocul lunii iunie. Țara își menține, de asemenea, restricțiile la frontieră. În prezent, Israelul rămâne închis turismului, una dintre cele mai mari industrii ale sale, cu excepția câtorva grupuri mici organizate (și vaccinate).

Guvernul Marii Britanii trăgea cu ochiul la permisul verde al Israelului, pentru a-l folosi ca model pentru propriul sistem de certificate. Potrivit informațiilor, planul pare a fi în stand by acum, după ce Israelul a renunțat la permise. Deci, permisul verde, discutat la nivel mondial drept un model de ieșire din lockdown, a fost o pierdere masivă de timp și energie?

Nu sunt atât de sigur. Cu siguranță, în Israel documentul părea să-i încurajeze pe adulții tineri să se vaccineze, știind că asta înseamnă că vor putea ieși din nou în oraș. De asemenea, a permis o mulțime de redeschideri la începutul lunii martie, chiar dacă numărul cazurilor era încă foarte mare. Poate că acele cafenele s-ar fi redeschis oricum în câteva săptămâni, dar veniturile suplimentare au ajutat mult acele afaceri.

Dar Israelul nu a lansat permisul verde până când vaccinările nu au fost deschise tuturor timp de o lună, astfel încât persoanele mai tinere să poată profita de beneficiile sale. Programul de vaccinare al Marii Britanii a avut unul dintre cele mai puternice starturi din lume, dar a încetinit dramatic din martie (Canada vine puternic din urmă, de exemplu). Pot într-adevăr cârciumile britanice să interzică accesul tuturor persoanelor sub 30 de ani, când totul se va redeschide complet în câteva săptămâni?

Permisul verde al Israelului putea fi obținut doar la o săptămână după a doua doză de vaccin. Strategia de doză întârziată din Marea Britanie a acoperit mai puțin de jumătate din toți adulții. Cel mai important, însă, este că Israelul a folosit permisul ca o rută de ieșire din lockdown. Locurile care aveau nevoie de unul au fost închise până la lansarea schemei. Nimeni nu a simțit că pierde ceva; permisul verde a oferit noi privilegii, nu a confiscat nimic.

În Marea Britanie, pub-urile, cafenelele și restaurantele s-au redeschis deja – și asta le-a exclus aproape din planurile de permise de vaccinare din Marea Britanie. Un permis de vaccin al cărui singur beneficiu este acela de a putea participa la evenimentele mari pare să merite efortul. Deci, este greu de spus dacă permisul verde al Israelului a fost un instrument de succes sau o risipă inutilă. Probabil este undeva la mijloc.

Dar un lucru pe care îl știm sigur acum: sperietoarele care au spus că certificatele de vaccinare vor fi o formă durabilă de control social au greșit. Încă de la început au fost concepute ca să fie utilizate pe termen scurt și s-au dovedit a fi mult mai temporare decât se aștepta cineva. 🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here