Comisia Europeană propune interzicerea importurilor de diamante provenind din Rusia

Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de diamante provenite din Rusia, în cadrul unui nou pachet de sancţiuni legate de războiul din Ucraina, potrivit textului propunerii consultat miercuri de AFP.

Acest text, care trebuie să fie aprobat în unanimitate de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, propune între altele includerea unor măsuri pentru a ameliora eficacitatea sancţiunilor referitoare la petrolul rusesc. Această propunere a Comisiei Europene, care ar face parte din al 12-lea set de sancţiuni contra Rusiei, va fi dezbătută începând de vineri de ambasadorii statelor membre UE, potrivit Agerpres.

Moscova este acuzată că îşi finanţează o parte a campaniei sale militare împotriva Ucrainei graţie comerţului său profitabil cu diamante, care reprezintă o cifră de afaceri de 4-5 miliarde de dolari pe an.

Interdicţia UE se referă la diamantele naturale sau sintetice şi la bijuterii, începând din ianuarie 2024, şi la diamantele ruseşti tăiate în alte ţări, începând din septembrie.

Belgia şi-a exprimat reticenţele cu privire la aceste sancţiuni, decise de ţările membre G7, şi a propus soluţii, în special prin intermediul unui sistem de marcare pentru a face eficiente sancţiunile, fără a penaliza propria industrie a diamantelor, una înfloritoare la Anvers (nord-vestul Belgiei).

Uniunea Europeană caută de asemenea să îmbunătăţească eficacitatea sancţiunilor luate cu privire la petrolul rus. Comisia Europeană propune extinderea acestor sancţiuni şi la gaz petrol lichefiat (GPL), butan şi propan, utilizate mai ales pentru încălzire.

Executivul UE încă nu a dat curs unei solicitări a Parlamentului European care a propus, într-o rezoluţie adoptată joi, o interdicţie totală asupra importurilor de gaz natural lichefiat (GNL), mult mai răspândit în blocul comunitar.

Potrivit unui raport publicat la finalul lui august de organizaţie neguvernamentală Global Witness, Uniunea Europeană şi-a sporit cu 40% importurile de GNL în cursul primelor şapte luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, la o valoare de circa 5,29 miliarde euro.

Însă alte ţări europene sunt mai reticente din cauza dezechilibrului pe care o asemenea măsură l-ar putea provoca pe piaţa europeană a gazului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here