Conflict între titanii vaccinurilor: Moderna a dat în judecată Pfizer/BioNTech pentru încălcarea brevetelor în ceea ce priveşte dezvoltarea primului ser anti-Covid

Compania farmaceutică americană Moderna a anunţat că a dat în judecată Pfizer şi pe partenerul său german BioNTech pentru încălcarea brevetelor în ceea ce priveşte dezvoltarea primului vaccin anti-Covid, relatează BBC, citat de News.ro.

Moderna susţine că Pfizer/BioNTech au copiat tehnologia de tip ARN mesager pe care Moderna a dezvoltat-o înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Procesul, în care sunt solicitate daune financiare nespecificate, a fost intentat în Statele Unite şi Germania.

Pfizer a precizat că nu a primit încă documentele legale şi nu poate oferi declaraţii în acest moment.

Moderna a specificat într-un comunicat că Pfizer/BioNTech au copiat două tipuri de proprietate intelectuală. Unul a implicat o structură de ARN mesager pe care Moderna susţine că oamenii săi de ştiinţă au început să o dezvolte în 2010 şi au fost primii care au validat-o în studiile pe oameni în 2015.

A doua presupusă încălcare implică codificarea proteinei spike la exteriorul virusului.

”Depunem aceste acţiuni în instanţă pentru a proteja platforma tehnologică inovatoare ARN mesager al cărei pionier am fost, în crearea căreia am investit miliarde de dolari şi pe care am brevetat-o în deceniul premergător pandemiei de Covid-19”, a declarat directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel, într-un comunicat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here