Consecințele „mirajului chinezesc”: China a provocat României cel mai mare deficit comercial dintre statele partenere ale țării noastre în comerţul internaţional

Anul trecut, România a avut un deficit comercial cu China de 3,7 miliarde de euro, adică 22% din deficitul comercial înregistrat, de 17 miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar.

Rețea chinezească o cunoaștem: China produce ieftin, ceea ce face ce îi sporește competitivitatea economică prin comparații cu economiile europene. Prețul produselor chinezeşti a provocat României anul trecut un deficit comercial de 3,7 mld. euro, adică 22% din întregul deficit comercial al ţării de 17 mld. euro.

România a importat produse „Made in China“ de 4,5 miliarde euro în 2019, pe când, la capitolul exporturi către China, România a exportat de doar 758 milioane euro. Importurile din China au avut o pondere de 5,3% din totalul de importuri, pe când exporturile către China au reprezentat 1,1% din total exporturi.

Imagine: Ziarul Financiar

„Şi acum, dar şi într-o perioadă normală, distanţa dintre noi şi China face dificile afacerile şi ca atare e preferabil să avem cât mai apropiate sursele de aprovizionare. China a fost sursa de contaminare, ei au anunţat foarte târziu şi e posibil să păţim pe viitor situaţii similare, iar ca să previi aşa ceva preferi să răreşti relaţiile cu respectivii“, spune Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), citat de Ziarul Financiar.

În privinţa partenerilor comerciali ai României, cel mai important dintre aceştia este Germania, atât când vine vorba de importuri cât şi la exporturi. Astfel că România a importat în 2019 produse de circa 17 miliarde euro, dar a exportat doar 15 miliarde euro, adică un deficit comercial de aproape 2 miliarde euro (mai exact 1,94 miliarde euro).

Ponderea importurilor din Germania reprezintă 20,2% din totalul de importuri, pe când exporturile către Germania reprezintă 22% din total.

1 COMENTARIU

  1. Ministerul economiei ce face? Cu ce se ocupă?
    Să-i dau o temă!
    Urmăriti tot ce importă China și alte țâri din România, apoi încercați să relocați în România fabricile care fac produsul finit. De exemplu buștenii exportați la container în China, urmăriți traseul de la ei și aduceți fabrica de mobilă/chibrite/scobitori de exemplu din China în România. La fel pt grâu, porumb – produceti în România alimente ambalate, biscuiți, musli, amidon, cocă congelată, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here