Conservatorii britanici riscă „extincția electorală”, potrivit sondajelor

Sursa: Facebook

Trei sondaje de opinie britanice, publicate sâmbătă seara, au prezentat o imagine sumbră pentru Partidul Conservator al prim-ministrului Rishi Sunak, iar un sondaj a avertizat că partidul se confruntă cu ”extincţia electorală” la alegerile din 4 iulie, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Sondajele au fost publicate la jumătatea campaniei electorale, după o săptămână în care atât conservatorii, cât şi laburiştii şi-au expus manifestele şi cu puţin timp înainte ca alegătorii să înceapă să primească buletinele de vot prin poştă.

Sunak i-a surprins pe mulţi membri ai propriului său partid anunţând alegeri anticipate pe 22 mai, împotriva aşteptărilor larg răspândite că va aştepta până mai târziu în cursul anului pentru a acorda mai mult timp pentru revenirea nivelului de trai, după cea mai mare inflaţie din ultimii 40 de ani.

Compania de cercetare de piaţă Savanta a constatat un sprijin de 46% pentru Partidul Laburist al lui Keir Starmer, în creştere cu 2 puncte faţă de sondajul anterior, publicat cu cinci zile mai devreme, în timp ce sprijinul pentru conservatori a scăzut cu 4 puncte, la 21%.

Sondajul a fost realizat între 12 iunie şi 14 iunie pentru Sunday Telegraph

Avantajul de 25 de puncte al laburiştilor a fost cel mai mare de la conducerea predecesoarei lui Sunak, Liz Truss, ale cărei planuri de reducere a impozitelor i-au determinat pe investitori să renunţe la obligaţiunile guvernamentale britanice, mărind ratele dobânzilor şi forţând o intervenţie a Băncii Angliei.

”Cercetarea noastră sugerează că aceste alegeri ar putea fi nimic mai puţin decât dispariţia electorală pentru Partidul Conservator”, a spus Chris Hopkins, director de cercetare politică la Savanta.

Un sondaj separat, realizat de Survation, publicat de Sunday Times, a prezis că conservatorii ar putea ajunge cu doar 72 de locuri în Camera Comunelor, formată din 650 de membri – cel mai mic număr de posturi din istoria lor de aproape 200 de ani – în timp ce laburiştii ar câştiga 456 de locuri.

Sondajul a fost realizat în perioada 31 mai – 13 iunie.

În termeni procentuali, sondajul Survation i-a plasat pe laburişti cu 40% din voturi şi pe conservatori cu 24%, în timp ce partidul Reform din Marea Britanie, al fostului militant pentru Brexit Nigel Farage – un contestator de dreapta al conservatorilor – a fost la 12%.

Un al treilea sondaj, realizat de Opinium pentru Sunday’s Observer şi desfăşurat între 12 iunie şi 14 iunie, a arătat, de asemenea, laburistii cu 40% din voturi, conservatorii cu 23% şi Reform cu 14%, cele două mari partide cedând teren în faţa rivalilor mai mici.

De ce conduc laburiștii în Marea Britanie? Ar putea fi de interes și pentru democrații din SUA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here