Conservatorii polonezi se îndreaptă spre o victorie categorică, opoziția se zbate să fie relevantă

După un mandat plin de atacuri la adresa justiției, după valul de scandaluri cu UE, după ce în cazul Poloniei a fost activat pentru prima dată articolul 7, „soluția nucleară” din tratatele european, un primar de opoziție asasinat, proteste uriașe și multe altele, partidul aflat la putere – PiS (Lege și Justiție) – ar fi putut fi terminat politic. Doar că, realitatea din Polonia este fix pe dos.

Cu o zi înainte de alegerile parlamentare, formațiunea conservatoare condusă de Jaroslaw Kaczynski, este creditată cu aproape 50% din voturi. O majoritate în Sejm este ca și garantată. Opoziția unită, Coaliția Civică (KO după acronimul polonez) formată din patru partide, abia dacă ar lua în jur de 25% din voturi, jumătate din PiS.

Image may contain: 10 people, people smiling
Grzegorz Schetyna, liderul opoziției poloneze, sursa: Platforma Obywatelska

Prin comparație, partidul lui Kaczynski guvernează acum după ce a obținut în 2015 37,6%. Platforma Civică, vechiul partid al lui Donald Tusk, parte a opoziției unite de acum, a luat singur în 2015 24% din voturi.

Opoziția din Polonia a descris alegerile de duminică drept o luptă existențială, astfel încât conservatorii să nu mai obțină încă un mandat. Adversarii actualei guvernări speră ca în ziua votului să fie o surpriză iar PiS să nu obțină singur majoritatea. În timpul campaniei pentru europarlamentare, opoziția doar a atacat puterea, ceea ce a impulsionat susținătorii guvernului, a scris The Guardian. De această dată, potențialul premier din partea KO, a avut sloganul „Cooperare nu ceartă”.

Totuși, Coaliția Civică a fost criticată că nu a fost în stare să creeze un mesaj care să rezoneze cu și cu cei indeciși, nu doar cu nucleul dur al susținătorilor.

„Încerc să-i sprijin, dar este foarte greu. Nici nu sunt în stare să-și prezinte programul politic cum trebuie. Nu poți că construiești o întreagă strategie doar zicând că PiS este groaznic. Este important, dar trebuie mai multă substanță” a spus pentru The Guardian Katarzyna Kasia, profesor de filosofie.

Opoziția din România ar trebui să ia aminte la cuvintele de la mai sus, că pot fi trase multe paralele între PiS și PSD, deși cele două partide sunt opuse ideologic.

Cum a reușit PiS că câștige simpatia polonezilor?

Cu bani, pe scurt. PiS a creat un amplu program de ajutoare sociale și fiscale care au băgat mai mulți bani în buzunarul unui număr mare de polonezi. Iar generozitatea guvernului nu a falimentat economia, care a continuat să crească.

Programul-simbol al partidului a fost 500+, prin care fiecare familie a primit luna 500 de zloți (circa 500 de lei) pentru fiecare copil. Acești bani au făcut o diferență uriașă pentru familiile sărace, care au trecut imediat de partea PiS. De asemenea, au fost crescute pensiile și a scăzut vârsta de pensionare, a scris Politico. Iar economia poloneză nu s-a supraîncălzit, deoarece generozitatea este bazată pe o creștere constantă și sănătoasă. Pe ultimele patru trimestre, potrivit Eurostat, avansul a fost de 5,6%, 4,6%, 4,6% și 4,2% (în EU28, creșterea a fost de 1,8%). Polonia este singura țară din UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei economice, să nu uităm. E drept, atunci era la putere actuala opoziție iar premier era Donald Tusk.

Dărnicia va continua și în al doilea mandat, promite PiS. Deja a fost anunțat că salariul minim va ajunge la 1000 de dolari la finalul a încă patru ani de guvernare conservatoare. Conservatorii acuză opoziția că va tăia toate beneficiile dacă va veni la putere. De asemenea, KO este descrisă drept o amenințare la adresa familiei tradiționale, a Bisericii și a culturii poloneze, prin promovarea „ideologiei” LGBT și a căsătoriilor homosexuale (sună cunoscut?)

„Oponenții noștri visează să se întoarcă la putere, la vechile avantaje. Visează o mare revoluție, o revoluționare a stilului de viață, să distrugă familii, să distrugă identități” a spus Jaroslaw Kaczynski în timpul unui miting de campanie, potrivit Politico.

Image may contain: 15 people, people smiling, crowd and outdoor
Jaroslaw Kaczynski la un miting de campanie, sursa: Prawo i Sprawiedliwość

Puterea se laudă și cu relația extrem de apropiată cu Statele Unite. Donald Trump a lăudat poporul polonez cu fiecare ocazie și a deschis calea către eliminarea vizelor, o veche ambiție a Varșoviei. De asemenea, viitorul Fort Trump, pe care Polonia îl va cheltui pe propria cheltuială (peste 1 miliarde de dolari), ar urma să găzduiască mii de soldați americani. PiS spune că SUA va garanta protecția Poloniei în fața vechiului dușman, Rusia.

Image result for andrzej duda trump
Președinții și Primele Doamne ale SUA și Poloniei, în Biroul Oval

În plus, a dat de înțeles că europenii nu sunt de încredere și că ar prefera Moscova în loc de Varșovia. Premierul Poloniei a amintit recent că Europa a promis că va apăra țara în perioada interbelică, numai să o lase la mila naziștilor și comuniștilor în război și apoi până în 1989. Scandalurile cu UE nu sunt menționate în discursurile de campanie ale politicienilor PiS, scandaluri care nu s-au oprit.

PiS susține că este partidul care continuă tradiția anticomunistă și își descrie oponenții drept urmași ai comuniștilor și beneficiari ai tranziției incomplete de până acum. PiS spune că tot ce face acum în Polonia este menit să distrugă și ultimele rămășițe ale comunismului. Este inclus aici sistemul de justiție, pe care conservatorii îl consideră închis, nereformat, greoi, rupt de realitate și de cetățeni.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here