Consilierii locali din Hong Kong, obligați să jure că sunt patrioți. Ce pot păți dacă jurământul este „nesincer”

24 de politicieni aleși în mod democratic au jurat vineri loialitate Hong Kong-ului, potrivit noii legi a patriotismului, dar unii dintre consilierii opoziției ar putea să-și piardă postul dacă se va considera că jurământul lor este nesincer, scrie Reuters.

Guvernul a adoptat o lege în acest an, Legea de Bază, care face și mai stricte dovezile de patriotism, obligându-i pe funcționarii civili să facă un jurământ de loialitate față de Hong Kong și Constituția sa.

În efortul de a pune „patrioți” la conducerea instituțiilor din Hong Kong, autoritățile au revocat aleși ai opoziției și candidați ale căror jurăminte au fost socotite nesincere, spunând că au „tendința” de a submina interesele generale ale Hong Kong-ului.

Secretarul pentru Afaceri Interne, Caspar Tsui, a declarat că guvernul va anunța mai târziu câți dintre politicienii care au depus jurământul au trecut testul de loialitate.

Dintre cei 24 de politicieni aleși consilieri districtuali în 2019, care au depus jurământul vineri, 15 aparțin opoziției. Al 25-lea nu s-a prezentat la depunerea jurământului.

„Scopul meu este a fost mereu să țin sub observație guvernul, nu să jur credință regimului”, a scris Peter Choi pe facebook.

Chiar dacă consilierii districtuali nu au putere de decizie dincolo de chestiuni locale, cum ar fi colectarea gunoiului sau stațiile de autobuz, autoritățile din Beijing și Hong Kong au accentuat că toate instituțiile publice din orașe trebuie conduse de oameni loiali Beijingului.

Aproximativ 90% dintre cele 452 de locuri în consiliile districuale din Hong Kong au fost câștigate de politicieni din opoziția pro-democrație, în cadrul unor alegeri umilitoare pentru tabăra pro-Beijing, care au avut loc în 2019, în timpul protestelor antiguvernamentale.

Însă mai mult de 250 de consilieri și-au dat demisia deja, fie pentru că sunt anchetați sub noua lege a securității naționale, fie pentru că, dacă sunt revocați, vor fi obligați să returneze toți banii publici pe care i-au primit cât timp au fost în funcție, potrivit unor relatări din presă, neconfirmate oficial.

Kwok Wai-keung, consilier districtual pro-Beijing, a declarat vineri că ceremonia machează „o piatră de hotar în impunerea legii patriotismului în Hong Kong”.

Secretarul pentru Afaceri Constituționale, Erick Tsang, a definit patriotismul ca fiind „iubire totală” față de China, inclusiv față de conducerea Partidului Comunist Chinez.

Consiliile districtuale sunt singurele instituții total democratice din Hong Kong. Consiliul Legislativ este împânzit de oameni ai Beijingului, în vreme ce conducătorul consiliului nu este ales în mod direct.

Consilierii care nu trec testul patriotismului vor fi suspendați imediat din funcție, printr-o decizie a instanței, apoi revocați și li se va interzice timp de cinci ani să mai candideze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here