Consulul român în Afganistan a fost împușcat de talibani, la intrarea pe aeroportul din Kabul, în timpul încercării de evacuare a unor cetățeni afgani. Spre norocul său, o vestă antiglonț l-a salvat de la moarte sigură, scrie stirileprotv.ro

Din cauza ploii de gloanțe, grupul însoțit de consulul nostru nu a reușit să intre în aeroport, însă a părăsit țara mai târziu, trecând o graniță terestră. Consulul este acum în afara oricărui pericol.

Pe 20 august situația era deja gravă în preajma aeroportului din Kabul. Acolo ajunsese un grup de afgani, după un drum de câțiva kilometri. Consulul român îi așteptă la poarta aeroportului. A avut loc o ambuscadă, iar diplomatul nostru a fost împuscat. Cetățenii afgani au scapăt cu fuga.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: ″Întunericul se lăsase și trebuia să folosească o lanternă colorată. La momentul respectiv a început să se tragă foarte puternic, auzeam prin telefon împușcăturile care erau din ce în ce mai dese. Se încerca contactarea acestui grup inclusiv prin apeluri verbale pentru liderul acestui grup. S-a decis din nou să fie blocate toate intrările. În seara respectivă, grupul nu a mai putut să intre în aeroport, deși se afla la o distanță destul de mică. În acel context, un glonț rătăcit l-a atins și pe consulul nostru, dar, din fericire, nu a avut niciun fel de repercusiuni pentru că purta echipament de protecție”.

Pe 26 august un alt grup de afgani a fost împiedicat să intre în aeroport printr-un atentat care a produs mai multe victime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here